14.9 C
Malta
Cuma, Nisan 19, 2024
spot_img
spot_img

Malta Çalışma Rehberi – 15: Yasal izinler (3)

 

15 Şubat 2021 / Elif Ören / Malta

Hastalık ve Yaralanma İzinleri

Hastalık izni

İş faaliyetinin türü herhangi bir ücret düzenleme emri (W.R.O.) tarafından düzenlenmemişse, S.L. 452.101 – Minimum Special Leave Entitlement Regulations’a göre bir çalışanın hastalık izni hakkı, aşağıda belirtildiği şekilde yılda iki çalışma haftasıdır (saat olarak hesaplanır) ve bu süreç işveren tarafından tam saat olarak ödenir.

Hastalık durumlarında, işverene bir sağlık raporu sunulmalıdır. İşe gelmeme sağlık raporu kapsamında değilse, başka düzenlemeler (izin başvurusu gibi) aranmalıdır.

İşverenin yalnızca yasanın öngördüğü hastalık izni miktarı kadar maaş vermesi gerekir. Bir çalışan, tüm hastalık izni hakkını tükettikten sonra hasta kalırsa, yalnızca hak sahibi olabileceği Sosyal Güvenlik’ten (Social Security ) hastalık parası almaya devam edecektir.

Hastalık izni miktarı, sektörlere göre minimum ücreti düzenleyen ilgili Wage Regulation Order (Ücret Düzenleme Emri)’e göre önemli ölçüde değişmektedir. Sektörler için ayrı ücret düzenleme tablolarının bulunduğu ayrıntılı bilgiler Department’s Resource Pack (Departman Kaynak Paketi)’de bulunabilir.

Yaralanma İzni

Çalışanın, çalıştığı işten kaynaklanan ve bu sırada meydana gelen bir kazadan kaynaklanan kişisel yaralanmaya maruz kalması durumunda, Sosyal Güvenlik Yasası (Social Security Act) uyarınca hak kazanabileceği yaralanma ödeneğinin tamamı hariç olmak üzere, tam maaş üzerinden izin anlamına gelir.

Yaralanma, çalışanın görevinin fiilen ifası sırasında ve kendi ihmalinden veya işveren tarafından konulan güvenlik kurallarının herhangi bir şekilde ihlal edilmesinden kaynaklanmamalıdır.

Yaralanma izninde iken, bir çalışan ücretli statüde olduğunda tatil izni ve ikramiye tahakkuk eder. (S.L. 452.101 – Minimum Special Leave Entitlement Regulations.)

Bu yazı dizisi; yasal izin hakları (Karantina İzni, Ölüm izni, Mahkeme Tanık izni, Jüri Hizmet izni) ve resmî tatiller, sektörel asgari istihdam koşulları, güvencesiz çalışmaya karşı önlemler yazıları şeklinde devam edecektir.

Kaynak: dier.gov.mtlegislation.mt

İletişim: [email protected]

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz