15.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img
spot_img

Prof. Dr. Özgür Demirtaş: Gamestop yatırımcılarının neye dikkat etmesi gerekiyor?

16.02.2021-Sevim Bakar /Malta

Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın anlatımıyla Gamestop yatırımcılarının neye dikkat etmesi gerekiyor?

Gamestop bilgisayar oyunları ve aparatları satan, Amerika’da yerleşik bir dükkan. 1990larda Texas’ta kurulup halka arz ediliyor. Şirket 6 milyar dolarlık bir ciro yapıyor olsa da kar yapamayan, – de kazanç sağlayan bir şirket. Bu şirketin hisse senedi son zamanlarda patladı. 2020 Ocak’tan 2021 Ocak’a kadar bakıldığında 0’a yakın bir değerden, 6.31$,  son 1 ayda inanılmaz bir şekilde yukarı çıkarak 300$lara çıkıyor.

11 Ocak 2021’den itibaren bakıldığında hızlı bir artış seyrediyor. 11 Ocak’ta 19$dan 438$ lara kadar çıkıp 300$ lara iniyor. Bu hareketin olabilmesi için şirketin çok güçlü bir finansal yapısının olması gerekiyor.

Hisse senedi satın almak uzun pozisyona girer, yani uzun vadeli bir yatırımdır. Kazancınız aradaki fark kadarken, en fazla zararınız yatırdığınız para kadardır.

Açık pozisyon ise, short selling, ödünç aldığınız hisse senedini piyasaya satıp, hisse senedi düşünce yeniden satın alıp ödünç aldığınız yere aldığınızı geri verebilirsiniz. Buna açık pozisyon deniyor. Ödünç hisse verenler ise aracı firmalar. Aracı firmalar borç hisseyi faiz karşılığında verir.  Burada beklentinizin altında bir seyir seyrederse hisse senedi, zarar yazar.

Örnek verirsek, ödünç alacağın hisse 50$ ve düşeceğini düşünüyorsun. Elinde hisse yok. Aracı kurumdan ödünç 1 milyon adet hisse satın alıyorsun 50$ dan. Ve 50$ dan elindeki hisseyi satıyorsun. Cebinde 50 milyon dolar oluyor. Hisse düşündüğün gibi düşüyor ve 30$ oluyor, 1 milyon adet hisse satın alıyorsun. Cebinde 30 milyon dolar ve 1 milyon adet hisse oluyor. 1 milyon adet hisseyi ödünç aldığın aracı firmaya iade ediyorsun ve faizi ne kadarsa onu da 30 milyon dolardan ödüyorsun, geriye kalan para kar oluyor.

Tersi olsaydı, 30$a düşmek yerine 700$a çıkarsa, 700 milyon dolar vererek 1 milyon adet hisse satın alıp, 1 milyon adet hisseyi ve faizini aracıya geri ödeyip, 650 milyon dolar ve faizi kadar zararınız oluyor.

Flot, 1 hisse senedinden alım satıma hazır piyasada ne kadar hisse olduğunu gösterir.

Short interest, o hisse senedinin kaç adedinin açığa satıldığıdır.

Short interest rasyosu, short interest/flot, şirketin toplam hisse senedinin ne kadarının açığa satıldığını gösterir.

Short squeeze(sıkıştırmak) ise, açığa satış yapanların sıkıştırılması. Açığa satanların hisse senetlerini sattıktan sonra alım için düşmelerini beklerken, yukarıya çıkması, zarara sebep olduğundan, bir noktada açığa satanları alım yapmaya zorluyor ve bu da bir zincir şeklinde fiyatların artması ve diğer açığa satanların alması sebebiyle yukarıya hızlı ivmesine sebep oluyor.

Opsiyon demek, hissenin belli bir fiyattan alınabilip satılabilme hakkı.

Call opsiyon alanlar o hisseyi belli bir fiyattan alma hakkına sahiptir.

Call opsiyon satanlar o hisseyi belli bir fiyattan alma hakkını satmış olanlar yani piyasa yapıcılar.

Gama squeeze, Call opsiyon satan yatırımcılar eğer hisse fiyatı yükselirse, Call opsiyonu alan yatırımcılara hisseyi vermek zorundalar. Hisse fiyatı artınca Call opsiyon satanlar köşeye sıkışıp piyasadan o hisseyi almaya başlarlar.

Gamestop şirketini açığa satış yapan firmalar vardı. Pandemide dükkanları kapalı olduğu için çok zarar etmişti.

Reddit forum sayfasında Wallstreetbets sayfasında bir yatırımcı Gamestopa yatırım yapıyor. 2-3 büyük fon da bu şirketin hisselerini açığa satıyorlar. Küçük yatırımcılar bu firmanın hisse senetlerini almaya başlayınca artış devam ediyor ve küçük yatırımcıları cezbetmeye devam edip almalarına devam etmelerine sebep oluyor. Bu da açığa satanları zarara uğratmaya devam ediyor.

Büyük yatırımcılar:

Ken Griffin-Cittadel

Stephen Cohen- Point 72

Gabe Plotkin-Melvin Capital

Andrew Left- Citron Capital

Elon Musk-Tesla

Vladimir Tenev- Robinhood

Jamie Rogozinsky- WallstreetBets

Michael Burry- The Big Short

Ryan Cohen- Chewy & RC Ventures LLC

İlk önce Gabe Plotkin GameStop hisselerini açığa satıyor, daha sonra Andrew Left açığa satıyor.

Michael Burry Gamestop’a yatırım yapıyor.

Jamie Rogozinsky de yatırım yapıyor.

Ryan Cohen de Amazon’a rakip bir şirket kurma hayaliyle GameStop’un yönetim kuruluna giriyor.

Birbirini yukarı çeken ve aşağı iten ilişkiler zinciri, GameStop kağıtlarının hızlı yükselişine sebep oluyor.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın önerileri;

Olan küçük yatırımcılara olacak, ciddi zarar edebilirler.

Sisteme dahil olan çok fazla büyük yatırımcı olduğundan ve birbirleriyle ilintili ilişkiler silsilesi olduğundan, risk çok büyük.

Kaynak: Finans piyasalarında anarşi-yatırımcılar dikkat

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz