14.9 C
Malta
Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img
spot_img

Malta Çalışma Rehberi – 14: Yasal izinler (2)

14 Şubat 2021 / Elif Ören / Malta

Evlilik İzni, Acil Aile İzni, Evlat Edinme İzni

Evlilik İzni

Çalışanlar, çalıştıkları belirli endüstri sektörünü düzenleyen ilgili Wage Regulation Order’e göre ücretli evlilik izni alma hakkına sahiptir.

“Evlenme izni” bir çalışana evlilik vesilesiyle herhangi bir ücret kaybı olmaksızın tanınan izin anlamına gelir.

Hak, yönetmeliğe bağlı olarak değişebilir. Yönetmelik tarafından düzenlenmeyen iş faaliyetlerinde bulunan çalışanlara, mevzuatta öngörüldüğü gibi iki iş günü evlilik izni verilir. (bknz: L.N. 432 of 2007- Minimum Special Leave Entitlement Regulations)

Acil Aile İzni

İşveren, acil ailevi nedenlerle her çalışana yılda asgari on beş saat ücretli izin vermekle yükümlüdür. Bu saatler, çalışanın yıllık izin hakkından düşülür. Bu tür acil izin, çalışanın yakın aile üyelerine hastalık veya kaza vakaları ile ilgili olmalıdır.

Çalışanın meydana gelebilecek bir olayı en az yirmi dört saat önceden haber vermesinin mümkün olduğu ve çalışanın iş yerinde bulunmamasını gerektiren durumlar haricinde, acil ailevi nedenlerden dolayı çalışan tarafından önceden bildirim yapılmasına gerek yoktur.

Evlat Edinme İzni

Bu izin, Adoption Leave National Standard Order (Evlat Edinme İzni Ulusal Standart Emri) (SL 452.111) ile düzenlenir. Bu izin, bir çocuğu evlat edinen çalışanların çalışma haklarını korumak için tasarlanmıştır. Ancak evlat edinme izni, evlat edinilen çocuğun ebeveynlerden birinin doğal çocuğu olması durumunda geçerli değildir.

Evlat edinilen bir çocuğun ebeveyni olan bir çalışan, bir çocuk evlat edinildiğinde kesintisiz olarak on sekiz haftalık bir evlat edinme izni alma hakkına sahiptir. Ve bu izin, çocuğun menşe ülkedeki bir mahkeme kararı ile evlat edinen ebeveyn veya ebeveynlerin bakım ve velayetine geçtiği tarihte başlar.

Evlat edinme iznindeki bir çalışan, ilk on dört haftalık evlat edinme iznini tam ücret ile alma hakkına sahiptir. Ancak çalışan on dört haftayı aşan herhangi bir ek evlat edinme izninden yararlanmak isterse, on dört haftayı aşan evlat edinme izni haftaları için işveren herhangi bir ücret ödemek zorunda değildir. Sosyal Güvenlik Yasası uyarınca on dört haftayı aşan evlat edinme izni süresiyle ilgili herhangi bir ilgili menfaati halel getirmeksizin, çalışan, işveren tarafından ödenmiş on dört haftadan sonra Sosyal Güvenlik Yasası’na başvurabilir ve uygun bulunması durumunda daha uzun süreli ücretli izne sahip olabilir.

Bir ebeveynin çalışması ya da ebeveynlerin çalışıyor olması durumunda:

(i) Çocuğun evlat edinildiği tarihte yalnızca bir ebeveyn çalışıyorsa, bu ebeveyn tarafından evlat edinme izninden yararlanılacaktır,

(ii) Eğer her iki ebeveyn, farklı işverenlerle veya aynı işverenle birlikte çalışıyorsa, çocuğun evlat edinildiği tarihte, her bir ebeveyn, yazılı olarak kararlaştırabilecekleri şekilde, evlat edinme izninin bu tür bir kısmına sahip olacaktır.

Evlat edinme izninden yararlanmak isteyen herhangi bir çalışan, bu haktan yararlanmayı planladığı tarihi işverene yazılı olarak bildirecektir. Bu bildirim, çalışanın akredite edilmiş evlat edinme kuruluşu tarafından, menşe ülkede evlat edinme davasının duruşması için bir mahkeme tarihi belirlendiğini onaylayan yazılı bir beyanı içerecektir. Makul olarak uygulanabilir olduğu ölçüde, bildirim işverene evlat edinme izni başlamadan en az iki hafta önce yapılacaktır.

Bu yazı dizisi; yasal izin hakları (Hastalık izni, Yaralanma izni, Ölüm izni, Mahkeme Tanık izni, Jüri Hizmet izni) ve resmî tatiller, sektörel asgari istihdam koşulları, güvencesiz çalışmaya karşı önlemler yazıları şeklinde devam edecektir.

Kaynak: dier.gov.mt, legislation.mt

İletişim: [email protected]

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz