13.9 C
Malta
Cuma, Mart 29, 2024
spot_img
spot_img

Malta Çalışma Rehberi – 16: Karantina izni

19 Şubat 2021 / Elif Ören / Malta

Karantina izni nedir?

Karantina izni, Halk Sağlığı Müfettişi veya diğer yetkililer tarafından karantinaya alınması emri verilen çalışanlar için geçerli olan özel bir izin hakkıdır. Karantina izni, ücretli tatil izni ile ilgili olmadığı için diğer izin haklarına ek olarak verilecektir. Yarı zamanlı çalışma ve çalışma saatlerinin azaltılması durumunda, karantina izni orantılı olarak hesaplanacaktır.

Karantina ve hastalık izni arasındaki fark nedir?

Bir çalışanın Covid-19 testi pozitif çıkması durumunda, hasta olarak kabul edilmeli ve bu nedenle hastalık izninden yararlanmalıdır. Çalışan karantina emri altındaysa ve hastalanırsa, hasta hastalık bitene kadar hastalık iznine alınmalıdır.

Çalışanın hastalığının sona ermesinden sonra hala karantina emri altında kalması gerekiyorsa, çalışan bir kez daha karantina iznine alınacaktır. Aşağıdaki örnek konuyu netleştirmeye yardımcı olabilir:

Joe’ya, ailesiyle birlikte yaşayan ve çalışan oğlu Paul’un COVID-19 testi pozitif çıkmasının ardından karantina emri verildi. Joe’ya virüs test yapıldı ve sonuç negatif çıktı. Burada hem Joe hem de Paul bir karantina emrini takip ediyorlar, ancak Joe karantina iznindeyken, Paul hastalık iznindedir çünkü virüse yakalanmıştır. Joe sonunda test pozitif çıkarsa, COVID-19 testi negatif çıkana kadar hastalık iznine çıkarılacaktır.

Bir çalışan hastalandığında, sadece hastalık hakkı geçerlidir. Bu nedenle, karantina emri yalnızca bir işverenin bir çalışanı hastalık iznine koymasına izin vermez.

Ücretli hastalık izni tamamen bittikten sonra bile çalışanın hastalık dönemi boyunca sağlık raporu sunması şiddetle tavsiye edilir.

Karantina izninde çalışanlara nasıl ödeme yapılır?

S.L.(Subsidiary Legislation)’de belirtildiği gibi, karantina izni “çalışana ücret kaybı olmaksızın verilecektir”. Bu, karantinadaki tam zamanlı bir çalışanın karantina emri süresince tam ücretini alması gerektiği anlamına gelir. Bu kural, COVID-19 teşhisi konan çalışanları hariç tutar. Yarı zamanlı çalışanlar söz konusu olduğunda, ücretler orantılı olarak hesaplanarak aynı ilke uygulanır.

Bir karantina emri yalnızca Halk Sağlığı Müfettişi veya kanunen bu yetkiye sahip herhangi bir kamu otoritesi tarafından verilebilir. Bu nedenle, işveren, resmi karantina süresi sona ermişse, çalışana herhangi bir ek karantina süresi uygulayamaz.

Paul’un karantina emri Halk Sağlığı Kurumu tarafından kaldırıldıktan sonra, işvereni Paul’un ekstra tedbir alarak işe geri dönmesini engelleyemez. Paul’un işvereni zorunlu izne başvurmaya karar verebilir; ancak Paul, işvereninin zorunlu ayrılma nedenine itiraz edebilir.

Karantina izni dönemini kapsayan herhangi bir ücret, tüm yasal hakları (resmî tatiller, devlet ikramiyeleri, vb.) içerir.

Bu yazı dizisi; yasal izin hakları (Ölüm izni, Mahkeme Tanık izni, Jüri Hizmet izni) ve resmî tatiller, sektörel asgari istihdam koşulları, güvencesiz çalışmaya karşı önlemler yazıları şeklinde devam edecektir.

Kaynak: dier.gov.mt, legislation.mt

İletişim: [email protected]

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz