13.9 C
Malta
Çarşamba, Nisan 24, 2024
spot_img
spot_img

17 Ocak-23 Ocak 2022 haftası gündem özeti

17 Ocak-23 Ocak 2022 haftası gündem özeti

23 Ocak 2022

Geride bıraktığımız haftaya Malta’da yürürlüğe giren yeni kısıtlamalarla başladık. 17 Ocak Pazartesi yürürlüğe giren kısıtlamalara göre aşısız olanlar işletmelere giremeyecek.

Aşı sertifikası geçerlilik hallerinin değiştirildiği Malta’da ikinci dozu en fazla 3 ay içinde yine güçlendirici doz aşıyı 9 ay içinde almış olanlar geçerli bir aşı sertifikasına sahip sayılacak.

İşletmelerin ön safta yer alan çalışanları aşısız olamayacak ve içeri giren müşterilerin geçerli aşı sertifikası olup olmadığı da işletmeler tarafından dijital ortamdan sorgulanarak kontrol edilecek.

Malta’nın haftaya başladığı bu gündemi, işletme sahiplerinin de yaşadıkları sıkıntıları aktarıp bu yeni kurallara gösterilen tepkileri de sizlerle paylaştık. Hafta başında başlayan kısıtlamalar ilk başta işletme sahiplerinin tepkisini çekti.

Restoranlar da müşteriler de tepkili

Yeni kararların ayakta kalma çabalarını zorlaştırdığını belirten İkram İşletmeleri Derneği (Association Of Catering Establishments) konu ile ilgili yaptığı anketin sonuçlarını paylaşarak durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Kısıtlamalara uymayan insanlara hizmet veren işletmelerin 500 Euro para cezası ödemesinin de yer aldığı düzenlemelerin yol açtığı personel sıkıntılarından dolayı işletmelerin yüzde 14’ü geçici şekilde işletmelerini kapatmayı düşünüyor.

İşletmeler kadar müşteriler de yeni kurallara karşı çıkıyor. Maltalı bir grup aktivist, kurallara Başkent Valletta girişinde açık alanda yaptıkları bir barbekü partisiyle tepki gösterdi.

Gozo’da faaliyet gösteren bir spor salonu tepkisini göstererek açık havada fitness yapacağını duyurdu.

Air Malta ve Malta Ulusal Havayolu yetkilileri de Malta’nın AB’den farklı uygulamasının hava yolu seyahatini olumsuz etkilediğini belirterek AB standartlarıyla uyumlu düzenleme talep etti.

Metsola Avrupa Parlamentosu Başkanı seçildi

Malta’nın yeni kısıtlamalar yanında önemli gündem olarak Milliyetçi Parti Milletvekili Roberta Metsola, başkan yardımcılığı görevini sürdürdüğü Avrupa Parlamentosu’nun yeni başkanlığını yapılan seçimin ilk turunda aldığı yüzde 74’lük oy oranı ile devraldı.

Malta tarihinde ilk kez bir Maltalı isim böylesi önemli bir göreve gelmiş oldu. Metsola, Avrupa Parlamentosu tarihinde en genç başkan ve üçüncü kadın başkan olarak göreve geldi. Göreve gelişinin ilk günü ise yaptığı açıklama kendisi için bir ilk oldu: Metsola, Kürtaj hakkını güvence altına alan anlaşmayı Avrupa Parlamentosu Başkanı olarak onaylayacağını duyurdu.

Malta’da kürtaj karşıtlığı ile bilinen Milliyetçi Parti (PN) milletvekili olan Metsola, sıkı kürtaj karşıtı konumu ile biliniyordu.

Air Malta kurtarma operasyonu

Haftanın en önemli gündemlerinden birisi de Air Malta’nın içinde bulunduğu ağır ekonomik krizin durumu.

Malta’nın ulusal hava yolu şirketi Air Malta’nın son 16 yıldır zarar açıkladığını belirten Maliye Bakanı Clyde Caruana, Avrupa Komisyonu’nun kapatılmasını önerdiği şirketi kurtarmak için 4 yıllık bir planı basın toplantısı ile açıkladı.

Air Malta kurtarma planında ilk adım olarak işçi çıkarılması yer aldı. Toplam 890 olan çalışan sayısının 420’ye düşürüleceği, zarar eden rotalardan vazgeçileceği, Avrupa içi uçuşlara ve kısa mesafe uçuşlarına ağırlık verilmesi ayrıca charter uçuşlarla filonun verimli kullanılması şirketi kurtarma planının en önemli saç ayaklarını oluşturacak.

Dembska cinayetine tanık çıktı

Malta’yı sarsan kadın cinayeti Pauline Dembska’nın tecavüz edilerek öldürülmesi davasında Cuma günü önemli bir gelişme yaşandı.

Katil zanlısı Abner Aquilina’nın görüntülü katıldığı duruşmada, Sliema’da yürüyüş yapan bir adamın cinayet anına tanık olduğu ortaya çıktı. Yürüyüş esnasında bir kişinin şınav çektiğini sandığını anlatan adam, iki kadın bacağı gördüğünü ve kişinin pantolonunu indirdiğini polise anlatarak kulaklıkla müzik dinlediğinden sesleri iyi duyamadığını söyledi.

Aynı duruşmada katil zanlısı Aquilina, cinayet sabahı başka bir kadını da takip ettiğini ancak kadının kendisini farketmesiyle uzaklaştığını anlattı. “Şeytan bana bir şey yapmamı söyledi” ifadesini mahkemede de sürdüren Aquilina, delillerle sorgulandığı yargılamada “akıl sağlığı” savunmasının taşlarını oluşturan ifadelerle geçmişine ve kendisini özdeşleştirdiği psikopat karakterlere dair atıflarda bulundu.

Kadınlardan Malta polisine büyük tepki

Malta polisinin Dembska’nın tecavüz edilerek öldürülmesi olayında katil zanlısı Aquilina’nın cinayeti “cinsiyete dayalı” işlemediği yönünde kanaat bildirmesi büyük tepki çekmişti.
Kadına yönelik şiddetin cezasızlığının Dembska cinayetine giden yolu açtığına dikkat çeken kadın dernekleri polisin tutumunu eleştirmiş ve eylemler düzenlemişti.

Kadın dernekleri başta toplumun en büyük kaygısı işlenen cinayetin “kadın cinayeti” olduğu gerçeğinden uzaklaştırılıp bir akıl  sağlığı durumuna bağlanması olduğu açık. Ve Malta ülke olarak da toplum olarak da büyük bir sınavla karşı karşıya.

Bu tepkilerle toplanan kadın dernekleri, aktivistler ve bir çok kuruluş desteğinde dün Floriana Polis Merkezi önünde protesto gösterisi düzenlendi.

Malta polisinin kadın cinayetleriyle sonuçlanan toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı bilgi eksikliğine, gösterdiği duyarsızlığa itiraz eden göstericiler, Malta’da kadın cinayetleri konusunda belirgin bir farkındalığın olmaması karşısında öfkelerini dile getirdi.

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz