11.9 C
Malta
Perşembe, Nisan 25, 2024
spot_img
spot_img

14 Şubat – 20 Şubat 2022 haftalık haber özetleri

20 Şubat 2022

Malta’da bu hafta 6 Mart’ta düzenleneceği bilinen ve 37 yıllık bir tarihi olan Malta Maratonu ile yaşanan ve halen devam eden gelişmelerle, maraton organizasyonu tam bir kargaşa halini aldı.

Maraton gündemi haftalık gelişmeleri hatırladığımız yazımızın ana konusu olacak. Adım adım maraton gelişmelerini aktardığımızda gerçekten yaşananın kargaşa olduğunu okuyucularımız da görecektir.

Mali Eylem Gücü’nün “Gri listesinde” yer alan Malta’da faaliyet gösteren uluslararası dev oyun şirketinin ülkeden taşınacağını duyurdu. Uluslararası bir medya ve oyun holdingi olan Media and Games Invest SE, Malta gri listeye alındığı için şirketin İsveç’e taşınacağını açıkladı.

Kadın cinayeti suçu

Malta çok cesaretli bir adım atarak “Kadın Cinayeti” kavramını Ceza Kanunu’na ekleyeceğini duyurdu. Hükümet bu konuda Malta Ceza Kanunu’nunda gerekli değişiklikler için hazırladığı tasarıyı Parlamento’da tartışmaya açtı.

Muhalefet partisinin de desteklediği tasarı ile “kadın cinayeti” ayrı bir suç olacak

Peki ne değişecek?

Öncelikle “kadın cinayeti” daha ağır cezalarla karşılacağı gibi belki de en önemlisi “tutku” bir hafifletici neden olarak bu yargılamalarda kabul edilmeyecek.

Yaşanan kadın cinayeti faillerinin yargılanmasında  kararlarda hep karşılaştığımız “hafiletici”  nedenlerle yapılan ceza indirimleri Malta için  bir geçmiş olacak diye umuyoruz.

Marsaskala direnmekten hiç vazgeçmedi

Gündemimizde özellikle yer vermek gerektiğine inandığımız “Marsaskala Körfezi Yat Limanı” projesine karşı ilk andan kararlı bir şekilde mücadelesini sürdüren Marsaskalılar var.

Malta’da hızlanan seçim çalışmaları ile birlikte Marsaskalılar, seçime girecek adaylara çok net bir çağrı yaparak kapılarına “Sevgili aday, yat limanı projesine karşı olduğunuzu açık bir şekilde kamuoyuna ilan etmedikçe bu kapıyı çalmayın” etiketleri yapıştırdı.

Marsaskala’nın olduğu 3. Seçim bölgesi adaylarından Başbakan Yardımcısı Chris Fearne yat limanı projesine karşı olduğunu ilk açıklayanlardan oldu son olarak dün yeni aday denizcilik uzmanı Alicia Bugeja da, yat limanı projesine karşı olduğunu ifade etti.

Maraton organizasyonu mu kargaşanın kendisi mi belli değil!

Ve maraton gündemi. Halen sürmekte olan kargaşa maraton koşusundan çok maratonun organizasyonunun konuşulmasına yol açtı.

Adım adım maraton organizasyonu gelişmeleri:

6 Mart’ta yapılacak geleneksel 37 yıllık Malta Maratonu’nun güzergahına Transport Malta izin vermeyerek son 12 yıldır koşunun gerçekleştiği rota yerine başka bir rota önerdi.

Organizatörler, önerilen rotanın “Mater Dei’nin acil servisi, Malta Kızıl Haçı ve Malta Trafik Polisi tarafından kabul edilemez olarak nitelendirildiğini” belirterek izin vermemekte ısrar edilmesi nedeniyle maratonu iptal etmek zorunda kaldıklarını duyurdu.

Hükümet, iptal edilen maratonun yerine Transport Malta Yardım Maratonu düzenleneceğini duyurdu. Bu da hükümetin geleneksel maratonun rotasına “bilinçli” izin vermediğine dair şüpheleri getirdi.

İptal edilen maratonun organizatörü Joe Micallef, kendilerine verilmeyen iznin “tesadüf olmadığına” inandığını açıkladı.

Hükümetin, kendi maratonunu duyurmasına tepkiler yükselirken SportMalta CEO’su Mark Cujatar’ın, organizatör Joseph Micallef’in de yeni maraton organizasyonu ekibine katılmayı kabul ettiğini açıkladı.

Açıklama ile organizasyonda uzlaşma sağlandı demişken 24 saat geçmeden bu kez Micallef, hükümetin organizasyonunda yer almayacağını açıkladı.

Micallef, rotanın yetkili kurumlarca da “kabul edilemez” bulunduğunu, hayatları riske atma potansiyeli olduğunu tekrar ederek, “duygusallıkla” verdiği organizasyona katılma kararının yanlış olduğunu söyledi.

Transpot Malta’nın belirlediği rotanın güvenli olmadığı açıklamalarına karşı bu kez hükümet yetkili kurumları SportMalta ve Transport Malta bir basın açıklaması yaptı.

İddiaların aksine güzergahın güvenli olduğunu ve konu ile ilgili bu kararın yapılan toplantıda oybirliğiyle alındığını söyledi.

Akıllara gelen sorular yanıt bulmadığı gibi maraton organizasyonundaki gelişmeler bununla sınırlı kalmayacak gibi duruyor.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz