16.9 C
Malta
Cuma, Nisan 19, 2024
spot_img
spot_img

21 Şubat-27 Şubat haftası haber özetleri

27 Şubat 2022

Bu hafta dünyada ilk gündem Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş oldu. Savaş cinayetten öte bir şey olamaz. Savaşta kaybedilenin insan yaşamı olduğu gerçekliği karşısında hiçbir gerekçe savaşı haklı kılamaz.

Savaş karşısında daima söylenmesi ve savunulması gereken iki kelimelik bir manifestonun olduğuna inanıyoruz: Savaşa Hayır!

Malta’da neler oldu?

Malta haftaya seçim çalışmalarının başlamasıyla birlikte devam eden Covid kısıtlamalarının sürmesine karşı açıklamalarla başladı. Seçim için bu kalabalıklar toplanabiliyorsa süren yasakların anlamsızlığına dikkat çeken tepki açıklamaları geldi.

Özellikle Malta eğlence endüstrisi, turizm acenteleri, işletmeler ticari olarak kendilerini zora sokan kısıtlamaların kaldırılması çağrısını yaptı. Bu çağrılar katılmalıyız ki çok yerinde ve haklı çağrılardı.

Buna rağmen hükümet takvim olarak 11 Nisan’ı işaret etti. Kısıtlamaların bu tarihten sonra kaldırılacağına yönelik hükümetten açıklamalar geldi.

Marsaskalalıların zaferi

Seçim öncesi Marsaskalıların “yat limanı projesine” karşı açıklama yapmayan adaylara asla oy yok açıklaması ardından gelişmeleler Başbakan Abela’nın, projeden vazgeçildiğini ifade etmesiyle sonuçlandı.

Bu proje açıklandığından beri eylemde olan Marsaskalıların bir zaferiydi ve bunun kazananı ise Malta oldu.

Malta’da Ocak’ta enflasyon Aralık’a göre yüzde 1.5 artışla yüzde 4.1 oldu. En büyük artış ise gıda fiyatlarında yaşandı.

23 Mart’ta başlayacak Kampüs Kitap Festivali’nde tüm Maltalıların buluşma noktası olacak. Malta Üniversitesi ve Kitap Konseyi organizasyonu ile gerçekleşecek festival Malta’nın ikinci büyük kitap festivali.

Maltalılar için dikkat çekici bir açıklama Başbakan Robert Abela’dan geldi. Abela, İşçi Partisi iktidarda olduğu sürece enerji fiyatlarında artışa gidilmeyeceğini ifade etti.

Ve savaş. Malta Haber olarak savaşla ilgili dosya haberlerimizle krizin savaşa dönüşünü adım adım aktarmaya çalıştık.
Yine yaşanan günlük gelişmeleri siz okuyucularımıza en yalın ve gerçek bilgilerle iletebilmek için çabaladık.
Devam eden savaşın uzayacağı endişeleri gittikçe ağırlık kazanırken en büyük endişelerden birisi de savaşın Avrupa’ya doğru geldiği açıklamaları oldu.

Oysa başlangıcından itibaren savaşın zaten taraflarının Avrupa olduğu kadar ABD ve NATO olduğu da su götürmez bir gerçeklik.
Rusya’nın bağımsız bir ülkeye askeri saldırı gerekçeleri ise “güvenlik endişesi” olması savaş halinde hiçbir anlam taşımıyor. Hiçbir güvenlik endişesi bağımsız bir ülkenin topraklarında savaşı haklı çıkaramaz.

Malta Haber olarak her gelişmeyi size objektif sunma gayretin içinde olduğumuzu ve devam edeceğimizi belirtirken, her ne olursa olsun tarafımızın daima iki kelimelik gerçeklikte vücut bulduğunu tekrar etmemiz gerekiyor: “Savaşa Hayır”

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz