21.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 5, 2024
spot_img
spot_img

31 Ocak – 6 Şubat 2022 haftalık gündem özeti

06 Şubat 2022

Malta’da yaşayan herkesi derinden etkileyen Paulina Dembska’nın öldürülmesi ardından tüm yaşanan gelişmeler bu cinayet sonrası Malta’nın aynı olmayacağına işaret ediyordu.

Ceza Kanunu’nda kadın cinayeti ayrı suç olacak

Dembska’nın cenazesi Polonya’daki evinde düzenlenen kilise töreninin ardından dün toprağa verilmişti. Bu üzücü cinayetin sonrasında Malta’da yaşanan gelişmeler ve kadına şiddete karşı yetkilileri önlem almaya çağıran davetler karşılığını buldu.

Malta için olduğu kadar mücadele eden kadınlar için de tarihi olacak bir değişikliği Başbakan Robert Abela duyurdu.

Başbakan Abela Malta Ceza Kanunu’nda “Kadın cinayetinin” ayrı bir suç olarak yer alması için gerekli yasal değişiklikleri yapacaklarını söyledi.

Haftanın Malta açısından bir diğer önemli gündemi ekonomik gelişmeler oldu diyebiliriz

Malta’nın ulusal havayolu şirketi Air Malta’nın içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkması için belirlenen yol haritasında işçilerin başka devlet kurumlarına gönüllü transfer olmaları için sürdürülen görüşmelerde sendikalarla anlaşmaya varıldı.

Maliye Bakanı Clyde Caruana, anlaşmayla 11 Şubat’a kadar transfer isteyecek işçi sayısının artacağına inandığını söyledi. Air Malta çalışan sayısını 890 kişiden 420’ye indireceğini açıklamıştı.

Malta KOBİ’ler Odası yaptırdığı anket sonuçlarını paylaşarak Covid kısıtlamalarının yarattığı iş ve iş gücü kaybına dikkat çekti. Oda, artan fiyatlar ve kısıtlamalardan bu yıl içinde özellikle de küçük işletmelerin kötü etkileneceğini belirtti.

Hükümetin önlem almasını isteyen Oda, bunun için KDV oranını düşürmek ve temel günlük gıdalarda tüketim vergisinin kaldırmak önerisinde bulundu.

Kısıtlamalarla ilgili yeni yol haritası çizildi

Malta’da ilk olarak 7 Şubat Pazartesi (yarın) itibariyle geçerli olacak güncellenmiş kısıtlamaları ve takvimi bir kez daha hatırlayalım:

Evlerde yapılacak özel toplantılarda hane sayısı sınırı kalktı. Mater Dei Hastanesi’nde ziyaret saatleri ve günleri uzatılacak.

14 Şubat’tan itibaren restoranlar, bar, spor salonları, havuzlar, sinema ve tiyatrolara giriş için aşı sertifikası gerekmeyecek. Koyu kırmız listede yer alan ülkelerden gelecek yolculardan aşı sertifikasına sahip olanlar için karantina 14 günden 10 güne düşürülecek.

21 Şubat’dan itibaren temaslı kişiler için karantina 7 günden 5 güne düşecek. Düğünlerde ise 1 Nisan’dan itibaren davetli sayısı 300’e çıkarılacak.

Öğrenci ve işçiye 100 Euro destek

Hükümet ekonomik destek paketi olarak Malta’da yaşayan her öğrenci ve işçiye 100 Euro ve emekli ile yardım alanlara 200 Euro destek paketi açıkladı. Ayrımsız tüm Maltalıları kapsayan ekonomik yardım çeklerinin dağıtılmasına muhalefet cephesinden ise seçim yatırımı eleştirisi geldi.

Eser Karabil’den Türkçe oyunculuk atölyesi

Malta’nın en keyifli Türkçe gündeminden birisi ise ünlü oyuncu Eser Karabil’in çocuklar için drama ve yetişkinler için kamera önü oyunculuk dersleri vermeye hazırlandığı haberi oldu. Geçtiğimiz haftalarda Malta’ya yerleşen ünlü oyuncu ile söyleşimizi hatırlayanınız olacaktır.

Oyuncu Karabil, Türkçe vereceği oyunculuk eğitimi öncesi yarın Connexion Dans Okulu’nda bir tanışma toplantısı gerçekleştiriyor, bir kez daha hatırlatmış olalım.

Türkiye’de enflasyon yüzde 48.69 oldu

Türkiye gündeminde yaşanan gelişmeler ilk gün Türk-İş’in açıkladığı 35 yıldır düzenli olarak her ay hesapladığı “açlık sınırı” oldu.

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin yeterli  beslenebilmesi için gerekli gıda harcamasını ifade eden açlık sınırı 2022’nin ilk ayı Ocak’da 4 bin 249 TL oldu.

Böylece henüz yüzde 50 zam yapılarak 4 bin 250 Tl olan asgari ücretli maaşlar yatmadan açlık sınırı seviyesi asgari ücret seviyesine ulaşmış oldu.

Haftanın en önemli diğer gündemi açıklanan enflasyon rakamları oldu. TÜİK Ocak ayı ve yıllık enflasyon verilerini açıkladı. Ocak’ta enflasyon yıllık yüzde 48,69 olarak gerçekleşti.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz