16.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 5, 2024
spot_img
spot_img

Romanya ve Bulgaristan, Mart Ayında Schengen Bölgesine Katılmayı Bekliyor

Romanya ve Bulgaristan, AB’nin sınırsız Schengen bölgesine katılmak için Mart ayını hedefliyor. Romanya İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Noel’den önce yapılan müzakereler sonucunda bu kararın alındığı belirtildi. Schengen genişlemesi, özellikle havalimanları ve deniz limanları üzerinden başlayacak.

Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu, Facebook’ta yaptığı paylaşımda, “13 yıl sonra nihayet Romanya Schengen’e katılacak” dedi. Mart 2024 itibariyle Rumenlerin Schengen bölgesinin avantajlarından hava ve deniz yoluyla yararlanabileceğini ifade etti.

Müzakerelerin kara sınırlarıyla ilgili bölümünün 2024’te tamamlanması bekleniyor. Avusturya, sınır güvenliği ve göçle ilgili belirli şartların yerine getirilmesi halinde genişlemeyi destekleyebileceğini açıkladı.

Bulgaristan hükümeti henüz bir açıklama yapmadı. Viyana’daki içişleri bakanlığı, Romanya ve Bulgaristan’ın havalimanlarının Schengen’e dahil edilmesi konusundaki müzakerelerin devam ettiğini doğruladı. Viyana, sınır korumasının artırılması ve belirli koşulların yerine getirilmesi konusunda ısrarlı.

Romanya, bu kararın alınmaması durumunda Viyana’yı milyarlarca avroluk tazminat davasıyla tehdit etti. Avusturya’nın enerji şirketi OMV’ye, Schengen ilerlemezse Karadeniz’deki ortak gaz sondaj projesinde gecikmeler olabileceği uyarısında bulundu.

Öte yandan, Bulgaristan, Rus gazına cezai bir geçiş vergisi getirse de Macaristan’ın Schengen üyeliğini veto etme tehdidiyle karşılaşınca vergiyi kaldırmak zorunda kaldı.

Anlaşmanın tam anlamıyla yürürlüğe girebilmesi için diğer AB üye ülkelerinin onay vermesi gerekiyor ve Perşembe günü daha fazla tartışma yapılması bekleniyor. Bu genişleme, Romanya’nın Köstence limanı aracılığıyla komşu Ukrayna’ya da alternatif bir rota sunabilir.

 

Ciolacu, “Köstence’nin önemi hızla artacak” dedi.

Kaynak: Financial Times

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz