15.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img
spot_img

Malta’nın bağımsızlığının hikayesi

21 Eylül 2020 – Malta

Malta büyüleyici bir tarihle dolu bir ülkedir, yere indiğiniz anda belli olan bir şey. Ülke, 5000 yıllık birçok tapınak ve mezara, sağlamlaştırılmış ortaçağ şehirlerine ve yüzyıllara yayılan güzel ve benzersiz mimariye sahiptir. Malta’daki tatillerinize gittiğinizde hazmetmeniz ve eğlenmeniz gereken zengin bir tarih var. Ancak, yakın zamana kadar Malta’nın aslında Birleşik Krallık’ın bir parçası olduğunu biliyor muydunuz?

Yıllar boyunca Malta, Fenikeliler, Romalılar, Araplar, Fransızlar ve tabii ki İngilizler gibi bir dizi imparatorluk ve medeniyetin kontrolü altında olmuştur. Ülke, 1800 yılında gönüllü olarak İngiliz İmparatorluğunun bir parçası oldu ve böylece bir hamilik haline geldi. Özellikle Kızıldeniz ve Akdeniz’i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı’nın 1869’da açılmasından sonra İngilizler için önemli bir varlık olarak kaldı. Malta kısa süre sonra İngiliz Akdeniz Filosu için bir deniz ve askeri karargah haline geldi.
Ülke İngiliz yönetimi altında gelişti ve 1814’te ülke vebadan arınmış ilan edildi. 1839’da basın sansürü kaldırıldı ve St. Pauls Anglikan Katedrali’nin yapımına başlandı. 1882’de Malta Demiryolu açıldı, 1855’te posta pulları basıldı ve 1904’te ilk tramvay servisi ana bölgelere hizmet vermeye başladı. Malta, 1. Dünya Savaşı sırasında, konumu gereği yaralı askerlerin tedavi görmeleri ve iyileşmeleri için gönderildiği bir yer olması nedeniyle “Akdeniz Hemşiresi” olarak tanındı.

Bununla birlikte, 1930’ların ortalarında, Malta Katolik Kilisesi, Malta siyasi eliti ve İngiliz yöneticiler arasında artan gerginlikler vardı. Bu gerilimler, 1921 Anayasasının iki kez askıya alındığı ve sokaklarda şiddetli çatışmalar yaşandığı noktaya kadar büyüdü.

Malta’nın resmi dili 1530’dan beri İtalyanca idi, Maltaca 1934’e kadar resmi dil ilan edilmedi. Maltaca ve İngilizce yalnızca 1936’da ülkenin tek resmi dili ilan edildi, bu da günümüze kadar yerinde kaldı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Malta, hem Alman hem de İtalyan kuvvetleri tarafından vahşice ve sürekli olarak bombalandı. Bunun nedeni, güçlü bir İngiliz Askeri varlığına sahip olmasının yanı sıra bir dinleme noktası olarak kullanılmasıydı. Mosta, Zabbar ve tabii ki başkent Valletta da dahil olmak üzere adanın çoğu baskınlar sırasında harap oldu. Ancak 15 Nisan 1942’de Kral 6. George, Malta halkına yiğitlik için en yüksek sivil ödül olan George Cross’u verdi.

Savaş sona erdikten sonra, Malta nihayet Malta İşçi Partisi başkanı Dom Mintoff yönetiminde özerkliği sağladı. Bu süre zarfında, Malta’ya İngiliz Parlamentosunda üç sandalye teklif edildi ve savunma, vergi ve dış ilişkiler dışındaki tüm Malta işlerinden sorumlu olacaklardı. Ancak bu, birçok tartışmaya neden oldu ve yapılan referandum sonuçsuz kaldı. Daha sonra 1964’te Malta Bağımsızlık Yasası İngiliz Parlamentosu tarafından tamamlandı ve yeni bir Anayasa oluşturuldu. 21 Eylül 1964’te Malta, tam bağımsızlıkla bağımsız bir anayasal monarşi haline geldi, ancak II. Elizabeth, Malta Kraliçesi ve Devlet Başkanı oldu.

Bu gün, bağımsızlık günü her yıl bir resmi tatil ve ada çevresinde gerçekleşen çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Kaynak : airmalta – https://www.airmalta.com/blog/malta/story-malta-independance/

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz