Malta’dan Türkiye’ye Tek Kapı, Tek Fiyat: Pegasus’u Malta’ya Çağırıyoruz

Malta’da yaşayan binlerce Türk için memlekete giden yol, yıllardır tek bir kapıdan geçiyor. O kapının anahtarı da tek bir elde. Malta Haber olarak bugün bir çağrı başlatıyoruz: Pegasus, Malta’ya gel.

Malta’da yaşayan herkes bilir; memleket özlemi bu adada biraz daha pahalıya mal olur. İstanbul’a iki buçuk saatlik bir uçuş, çoğu zaman Avrupa’nın öbür ucuna gitmekten daha fazlasına patlar. Bayramda, yaz tatilinde, bir cenazede, bir düğünde… Bilet fiyatlarına bakıp derin bir nefes almayan Malta Türk’ü yoktur herhalde.

Neden bu kadar pahalı?

Cevap basit: rekabet yok.

Malta–İstanbul hattında bugün aktarmasız uçan iki şirket görünüyor: Türk Hava Yolları ve KM Malta Airlines. Kâğıt üzerinde iki şirket; pratikte ise tek bir fiyat düzeni. Çünkü KM Malta Airlines’ın Haziran 2025’te açtığı İstanbul Havalimanı hattı, THY ile ortak uçuş (codeshare) anlaşması kapsamında işliyor. Yani iki şirket birbirinin biletini satıyor, birbirinin uçuşuna yolcu veriyor. Bu bir iş birliği modeli — ama yolcu açısından sonucu şu: fiyatları aşağı çekecek gerçek bir alternatif yok.

Üstelik her iki şirket de yalnızca İstanbul Havalimanı’na uçuyor. Sabiha Gökçen yok, Ankara yok, İzmir yok. Anadolu yakasında oturan, Ankara’ya, İzmir’e, Ege’ye, İç Anadolu’ya gidecek herkes için yolculuk İstanbul’un Avrupa yakasından bir aktarma daha demek — zaman, para ve yorgunluk demek.

Talep var, hem de nasıl

Malta’da ikameti kayıtlı 10 binin üzerinde Türk yaşıyor. Buna her yıl dil okulları için gelen öğrencileri, tatilcileri, iş seyahatlerini ve Türkiye’yi keşfetmek isteyen Maltalıları ekleyin. Tersine akış da güçlü: Malta’dan Türkiye’ye tatile, sağlık turizmine, alışverişe gidenlerin sayısı her yıl artıyor. Mevcut seferler dolu uçuyor. Yani mesele talep değil; talebi karşılayacak uygun fiyatlı bir seçeneğin olmaması.

İşte tam burada akla tek bir isim geliyor: Pegasus.

Pegasus, Sabiha Gökçen merkezli ağıyla Avrupa’nın dört bir yanına uygun fiyatlı uçuşlar düzenliyor. Roma’ya, Milano’ya, Atina’ya uçan Pegasus’un rotasına Malta’yı eklemesi ne coğrafi ne de ticari açıdan zor. Sabiha Gökçen üzerinden Ankara’ya, İzmir’e, Antalya’ya ve Anadolu’nun dört bir yanına tek biletle bağlantı demek bu — Malta’daki Türk toplumu için adeta hayal gibi bir senaryo.

Biz de bu hayali dile getirmeye karar verdik.

Malta Haber’den çağrı: Hep birlikte yazalım

Bugünden itibaren bir okur kampanyası başlatıyoruz. Amacımız çok net: Pegasus’a, Malta’dan gelen gerçek ve güçlü bir talep olduğunu göstermek. Havayolu şirketleri yeni hat kararlarını verirken pazar araştırması yapar; o araştırmanın en değerli verilerinden biri de doğrudan yolculardan gelen taleptir. Bir mail belki tek başına bir şey değiştirmez. Ama yüzlerce mail, bir topluluğun sesidir.

Nereye yazacağız?

  • Pegasus iletişim formu: flypgs.com adresindeki “Bize Ulaşın” bölümünden “Öneri” konusuyla
  • E-posta: [email protected]
  • Sosyal medya: X ve Instagram’da @flypgs etiketiyle, #PegasusMaltayaGel etiketini kullanarak

Mailinizin bir kopyasını (CC) [email protected] adresine de eklerseniz, kampanyaya kaç kişinin katıldığını takip edip gelişmeleri sizlerle paylaşacağız.

Hazır mail taslağı

Aşağıdaki metni olduğu gibi kopyalayıp gönderebilir, dilerseniz kendi hikâyenizi ekleyerek zenginleştirebilirsiniz. Kişisel bir cümle eklemek — “Ben 6 yıldır Malta’da yaşıyorum, yılda üç kez Türkiye’ye gidiyorum” gibi — mailinizi çok daha etkili kılar.

Konu: Yeni Hat Önerisi – Malta (MLA) ↔ İstanbul Sabiha Gökçen / Ankara / İzmir

Sayın Pegasus Hava Yolları Yetkilileri,
Malta’da yaşayan Türk toplumunun bir üyesi olarak size bir hat önerisi iletmek istiyorum.
Malta’da ikameti kayıtlı 10 binin üzerinde Türk vatandaşı yaşamaktadır. Buna her yıl dil eğitimi için gelen öğrenciler, tatilciler ve Türkiye’ye seyahat eden Maltalılar da eklendiğinde, Malta–Türkiye hattında güçlü ve istikrarlı bir yolcu potansiyeli bulunmaktadır.
Buna rağmen Malta–Türkiye arasında aktarmasız uçuş yalnızca İstanbul Havalimanı’na yapılmakta ve hatta fiyat rekabeti bulunmamaktadır. Sabiha Gökçen, Ankara veya İzmir’e doğrudan uçuş seçeneği ise hiç yoktur.
Pegasus’un Malta (MLA) – Sabiha Gökçen (SAW) hattını uçuş ağına eklemesi hâlinde, hem Malta’daki Türk toplumunun hem de iki ülke arasındaki turizm trafiğinin bu hattı güçlü biçimde dolduracağına inanıyorum. Sabiha Gökçen üzerinden Anadolu’ya sağlanacak bağlantılar, bu hattı bölgedeki mevcut seçeneklerden çok daha cazip kılacaktır.
Talebimizin ağ planlama ekibinize iletilmesini rica eder, değerlendirmeniz için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla,
[Ad Soyad]
[Malta’da ikamet süreniz / kısa notunuz]

Son söz

Bu ada bize çok şey öğretti; sabırlı olmayı da, sesimizi birleştirmeyi de. Şimdi o sesi bir kez daha birleştirme zamanı. Belki bir gün Sabiha Gökçen’den kalkan bir uçak, iki buçuk saat sonra Luqa’ya inecek ve biz o gün bu haberi hatırlayacağız.

Mailinizi gönderdiniz mi? Yorumlarda bize haber verin. Gelişmeleri Malta Haber’de takip etmeye devam edeceğiz.

Malta Haber – Malta’daki Türk toplumunun sesi

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz