15.9 C
Malta
Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da İngilizce eğitim almak isteyen öğrenciler ne yapmalı?

27 Şubat 2021 / Sevim Bakar / Malta

Malta dil eğitiminde Türkiye’ye yakınlığı, ekonomik paket programları ve vize işlemlerinin diğer ülkelere göre daha hızlı ve kısa sürede gerçekleşmesi nedeniyle Türk öğrenciler arasında her zaman popüler destinasyonlardan biri olmuştur. Covid-19 kapsamında alınan önlemler çerçevesinde Malta dil okulu program süresi ve vize işlemlerinde önemli değişiklikler yapıldı.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, Malta Avrupa Birliğine üye ülkelerden olduğundan Şengen vizesi almanız gerekmektedir. Şengen vizesine başvurmadan önce yapmanız gereken ise, eğitim almak için hangi eğitim kurumunu seçeceğinizi belirlemek.

Türkiye’de bu anlamda tüm organizasyonu yapan danışmanlık firmaları olduğu gibi, kendiniz de organizasyonu Malta’daki okullarla direkt irtibata geçerek yapabilirsiniz.

Yeni düzenlemelere göre eğitim programları artık minimum 2 hafta yerine minimum 13 hafta olmalı. Buna ek olarak Malta öğrenci vizesi başvuruları daha önce Türkiye’de bulunan Malta Konsolosluğu üzerinden yapılmaktaydı. Malta Konsolosluğu ve vize başvuru merkezi Mart 2020’den beri kapalı olduğu için Türk öğrencilerin vize başvuru işlemlerini yapabilmelerine olanak sağlandı. Bütün öğrenci vizesi işlemleri Malta’dan yapılacak olup, dil okuluna kayıt olduktan sonra vize ile ilgili tüm evrakların Malta’da kayıt olunan dil okuluna gönderilmesi gerekiyor. Dil okulu öğrencilerin adına vize başvuru işlemlerini yapıyorlar. İşlemlerin sonuçlanması ve pasaportun Türkiye’ye geri gönderilmesi ortalama 3 hafta sürmektedir. Bu yüzden Malta’da dil okuluna gitmek isteyen öğrencilerin kayıt ve vize işlemlerini gitmek istedikleri tarihten en az 6 hafta önce başlatmaları önemlidir.

  1. Adım– eğitim kurumları ile irtibata geçip eğitim planlarını ve ücretleri öğrenmek, vize alabilmeniz için gereken evrakları sağlayıp sağlayamayacaklarını öğrenmek. Bir danışman ile çalışmıyorsanız, vize için gereken davetiye ve öğrenci kaydı gibi evrakları sağlayan okulu tercih etmelisiniz. Bazı okullar konaklamayı da önerebiliyor. Bütçenize uygun ve vize işlemleriyle ilgilenen okulu seçtikten sonra yapacağınız iş okulun talep edeceği vize başvurusu için gereken evrakları hazırlamak.
  2. Adım- vize başvurusu için gereken evrakların hazırlanması.  Eğitim vizesinin amacı, kurslara, stajlara, öğrenim / değişim programlarına / yaz okullarına katılmaktır. Başvuru sahipleri, bu kategoriye girdiğine dair kanıt sunmalıdır.
  • Pasaportun aslı : Seyahat dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay geçerli olan ve icinde en az 2 boş sayfasi bulunan orjinal pasaport sunulmalidir.
  • Vize Başvuru Formu: Eksiksiz, imzalı, gerçeğe uygun doldurulmuş başvuru formu (E -Mail adresi, cep telefonu ve işyeri telefon numarası )
  • Bir adet fotoğraf: 1 adet yeni çekilmiş renkli biometrik fotoğraf.
  • Pasaportunuzun ilk sayfası ile birlikte işlenmiş tüm sayfaların fotokopisi
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Gidiş dönüş uçak bileti
  • Seyahat Sağlık Sigortası: Seyahat sağlık sigortası dönüşten itibaren 15 gün fazla olacak şekilde yapılmalıdır. Hayat sigortaları, seyahat sağlık sigortası olarak kabul edilmemektedir.
  • Ders/Derslerin detaylarını, süresini ve ücretini gösteren, kuruluşun mührünü ve okul yöneticisinin imzasını taşıyan Malta eğitim kuruluşundan kabul mektubu ve ödemenin yapıldığını onaylayan makbuz.
  • Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını gösterir belgeler: Son 3 aya ait bankadan imzalı ve kaşeli hesap dökümü güncel ve son 15 gün içinde işlem görmüş olmalıdır.Varsa ticari araç ve tapu ruhsatı sunulabilir.
  • İşyerinden izin belgesi: Çalışanlar: şirket kağıdına yazılmış İşveren mektubu (izin onayı) (sabit iş telefonu ve adresi, imzalayan kişinin ismi ve pozisyonu, göreve baslangıç tarihi, seyahat süresi, çalışanın pozisyonu )
  • SGK giriş bildirgesi ve Son 3 Aylık Maaş Bordroları
  • Sigorta hizmet dökümü: yetiskin basvurus sahipleri (Çalışan, çalışmayan, iş veren veya emekli) ve sponsor kişiler için zorunlu evraktır. Sigorta hizmet dökümü barkodlu olmalıdır. SGK Müdürlükleri veya e-devlet üzerinden barkodlu olarak temin edilmelidir.
  • Çalışan veya şirket sahipleri : – Son 3 ay içerisinde alınan orjinal şirket Ticaret Odası kaydı – Ticaret sicil gazetesinin kopyası – imza sirküleri ve vergi levhası
  • Çiftçi ise: Bağlı olduğu Ziraat Odası tarafından verilmiş Çiftçi Belgesi
  • Öğrenciler güncel barkodlu öğrenci belgesi sunmalidir.Barkodlu öğrenci belgesi e-devlet üzerinden temin edilebilir. Başvuru sahibinin hiçbir geçim kaynagina sahip olmaması durumunda ebeveynden ya da Vukuatlı Nüfüs örneğiyle akrabalığını kanıtlayabilecek kişilerden alınan ve gidiş dönüş tarihlerini kapsayan, noterden onaylı, ORJINAL ve GUNCEL taahhütname sunmalıdır. Öğrenciler için, konaklama ücreti ödendiyse günlük 18 Euro, ödenmediyse 30 Euro gösterilmesi gerekmektedir. Taahhütname arkasında sponsorun noter onaylı kimlik fotokopisi bulunmalıdır.
  • Geliri olmayan kişiler: Başvuru sahibinin hiçbir geçim aracına sahip olmaması durumunda ebeveynden ya da Vukuatlı Nüfüs örneğiyle akrabalığını kanıtlayabilecek kişilerden alınan noterden onaylı Taahhütname. (orjinal olmalı)(son 15 gün içinde alınmış olmalı, gidiş -dönüş tarihleri ve günlük 48 Euro olacak şekilde taahhüt edilen toplam tutar belirtilmeli ). Taahhütname arkasında sponsorun noter onaylı kimlik fotokopisi bulunmalıdır. Sponsora ait iş evrakları da olmalıdır.
  • Reşit olmayanlar için seyahate katılmayacak ebeveyn ya da ebeveynlerden (velayet durumuna bakılmaksızın) orjinal muvaffakatname. Muvaffakatname arkasında noter onaylı Vukuatlı Nüfus kayıt örneği yer almalıdır.
  • Şahsi Dilekçe: Vize başvurunuz ile ilgili açıklama yapmak veya iletmek istediğiniz durumları içeren Türkçe yada İngilizce yazılmış imza ve tarihli dilekçe.
  • Bütün stajyer başvuru sahipleri için, işveren firmalar tarafından JOBS PLUS’tan alınan, kaşeli ve imzalı belge ‘’Notification of Internships/ Trainees’’.

Başvuru sahibi öğrenciyse ve 25 yaşını tamamlamamışsa e-devletten daha önce hiç çalışmadığına dair 4A hizmet dökümü getirdiği takdirde vize ücretinden muaf tutulacaktır.

Listede yer alan evrakların eksiksiz sunumu işlem sürecinin uzamaması için tavsiye edilir. Evrakların tamamının sunulması vize almayı garanti etmez, her şartta karar konsolosluğa aittir.

Dil okulları, öğrencinin pasaportunun biyo-veri sayfasını CVU’ya (merkezi vize birimi) e-posta ile gönderecektir.

İlk inceleme CVU tarafından yapılacak ve onaylananlar daha fazla işlem için Konsolosluğa gönderilecektir. CVU, öğrencilerin randevu tarih ve saatini okullara bildirecektir. Öğrenciler bir randevuyu yeniden planlayamazlar, öğrencilerin başvurularını tahsis edilen zaman aralıklarında sunmaları çok önemlidir.

Olağan prosedürler takip edilecek ve başvuru sahipleri Türkiye Konsolosluğumuzda mülakata çağrılacaktır.

Dil okulları harici direkt başvurular konsolosluk tarafından değerlendirilmemektedir.

Türkiye’deki vize başvuru sürecine zaman tanımak için rezervasyonun başlangıç ​​tarihinden en az altı hafta önce yapılmasını tavsiye ederiz.

Okul tarafından, e-postayla onaylandığınız andan itibaren 24-48 saat içinde (hafta sonu hariç) bir onay makbuzu ve fatura gönderiliyor ve faturanın tamamı ödendikten sonra öğrenci için resmi bir davet mektubu gönderiliyor.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz