14.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img
spot_img

Ziyahan Albeniz: Turkish Kahır Lines

Bugüne dek Malta’ya dair pek çok soru aldım.

“Malta ülke mi?”

“Nereye bağlı Malta?”

“Nece konuşuluyor orada?”

Hatta bir keresinde Malta’da olduğumu söylediğim bir dostum “Fatih (ilçe) Malta’da mısın?” diye sormuştu.

Malta’da yaşadığımı bilen ve İstanbul’a otobüsle geldiğimi duyan pek çokları bir süredir şu haklı soruları soruyorlar:

“Malta’ya kara ulaşımı var mıydı?”

“Otobüsle Malta’ya gidilir mi ki?”

“Malta ada değil miydi ya hu?”

Elhak hepsi de fevkalade haklı sorular. Olmazı olduran zekamız, yahut şark kurnazlığımız Malta’dan İstanbul’a duble yol yaptı. Biri Selanik’den, biri Sofya’dan.

Uluslararası otobüs terminallerinde kucağında çocukları, ellerinde bavulları ile yurtdışında yaşayan Türkleri görmek mümkün. Birçoğu artan bilet fiyatlarından ötürü, anavatanlarına yolculuk için Sofya ya da Selanik zorunlu rotasını takip etmek zorunda kalmışlar.

Bir kısmı da Sofya’dan sonra tren ulaşımını tercih ediyor. Tren ulaşımı biraz daha riskli zira tren istasyonuna gitmeden bilet almanızın olanağı yok. İnternetten tren bileti almak bu asırda, evet abartmıyorum, lüks addediliyor.

Uluslararası arenadaki gururumuz, başarılarıyla göğsümüzü kabartıp, övüncümüzü kanatlandıran Turkish Airlines bir süredir yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için Turkish Kahır Lines olmuş durumda. Özellikle de tekel olduğu hatlardaki pozisyonunu vatandaşlarımızın seyahat hürriyetleri aleyhinde kullanmakta hiçbir beis görmüyor koskoca THY!

Belki ilgililer duyar, yurtdışında yaşayan gariban Türk’ün de en az kendileri kadar huzur hakkı olduğuna kanaat getirirler de bu işe bir el atarlar, diye bu yazıyı yazmak istedim. Zira basit bir mukayese dahi fahiş bilet fiyatlarının hiçbir rasyonel zemini olmadığını ayan beyan ortaya koyacaktır.

Malta – İstanbul güzergahında tek operatör olan THY’nin bunu Malta’da yaşayan Türkler aleyhinde büyük bir ısrarla kullandığını uzun bir süredir gözlemliyoruz. Pandemi zamanında bunun hiç değilse anlaşılacak bir “maliyetler izahı” vardı, peki ya bugün?

Tıklım tıklım uçaklarla uçuş yapan THY hangi gerekçe ile daha uzun ya da aynı menzillerde rakiplerinin kendisinin dörtte bir fiyatına uçması gerçeğini açıklayabiliyor?

Bir süredir Malta ahalisi olarak artan bilet fiyatlarından ötürü Malta – Sofya – İstanbul, Malta – Selanik – İstanbul güzergahlarını kullanarak anavatana yolculuk edebiliyoruz.

“Siz de orada Euro kazanıyorsunuz”, deyip geçmeyin. Dört kişilik çekirdek bir ailenin Eylül ayı içerisinde tek yön yolculuk maliyeti neredeyse ortalama 30 bin TL. Buna can mı dayanır?

Basit bir örnek vereyim. Malta – Sofya uçuşu takriben 1 saat 57 dakika sürüyor ve erken davranırsanız Ryan Air ya da Wizz gibi firmaların biletlerini 20 Euro’ya, 30 Euro’ya alabiliyorsunuz. Sadece 1 saat 55 dakika süren Malta – İstanbul uçuşu ise en ucuz 250-300 Euro, evet sadece bir kişi! Ha bu arada bu fiyata bulursanız şanslısınız, hemen alın.

Yakıt derseniz iki operatör de yakıtı döviz cinsinden alıyor. Hatta yukarıdaki örnekte de arz ettiğim gibi Malta – Sofya arası mesafe, Malta – İstanbul arasındaki mesafeden birkaç dakika daha uzun. Bunun nasıl olduğunu fen açıklayamıyor, olsa olsa el çabukluğu marifet diyebiliyorsunuz…

THY pandemi sonrası dönemde ekonomik uçuşlarda bagaj konusunda da bonkör değil. Hakkını yabana atamayacağız leziz ikramları için mi bu kadar para ödüyor vatandaşlarımız? Bunu da tıpkı bagaj gibi yolcuların ihtiyarına bıraksınlar o halde. İsteyen menü alsın, istemeyen tıpkı Ryan Air, Wizz gibi ucuz biletlerle yolculuk yapabilsinler.

Yurtdışındaki mevcudiyetimiz Türkiye, Türkiye’den de büyüktür diyecek raddeye vardı ise, yurtdışında yaşayan Türkler ve akraba topluluklar ile ilgili mecliste komisyonlar, müstakil başkanlıklar kuruyorsak, en temel haklarını olan anavatana ziyaret haklarının da bu şekilde “gasp” ediliyor olmasına da ses yükseltmek gerekiyor.

THY yönetim kurulu başkanı sayın Ahmet Bolat, sosyal medya platformlarında THY’nin başarılarını paylaşmaya doyamıyor. Hakkıdır. Güçlü marka, dev ekip, kârlı operasyon.

Peki kendi vatandaşlarını uçuramayan bir ulusal havayolu şirketi olmayı kendilerine, 1933’den beri faaliyetlerine ara vermemiş bir havayolu şirketine yakıştırıyorlar mı?

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız konusundaki hassasiyetlerini bildiğimiz AK Parti milletvekili sayın Zafer Sırakaya’nın, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar başkanı sayın Abdullah Eren’in dikkatlerine hususen bu meseleyi arz etmek isterim.

El insaf THY, el insaf!

Kaynak: Karar Gazetesi 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz