18.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 5, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Enflasyon Düşüyor, Ancak Hala AB Ortalamasının Üzerinde

Malta’nın enflasyonu Kasım ayında bir azalma gösterdi, ancak Eylül ayından bu yana devam eden bir trendle hala AB ve Euro bölgesi ortalamalarının üzerinde bulunuyor. Ulusal İstatistik Ofisi ve Eurostat verilerine göre, AB genelinde ulusal istatistiklerin karşılaştırılabilirliğini sağlamak için kullanılan Harmonize Tüketici Fiyatları Endeksi’ne göre, Malta’nın yıllık enflasyon oranı geçen ay yüzde 3.9’a düştü, Ekim ayındaki yüzde 4.2’den geriledi.

Ancak bu düşüş, AB trendleriyle uyumlu olmasına rağmen oran, hala yüzde 2.4’lük euro bölgesi oranının ve yüzde 3.1’lik AB oranının oldukça üzerinde kalmaktadır. Her iki durumda da yıllık enflasyon oranındaki düşüş daha büyük oldu.

En yüksek enflasyon oranı Çek Cumhuriyeti’nde (%8) bildirildi; onu Macaristan (%7.7), Romanya ve Slovakya (her ikisi de %6.9) izledi.

Belçika’nın yıllık enflasyon oranı aslında negatif, -0.8%; en düşük yıllık enflasyon oranına sahip diğer ülkeler Danimarka (%0.3) ve İtalya (%0.8%) olarak sıralanıyor.

NSO verileri, yıllık enflasyon üzerindeki en büyük yukarı yönlü etkinin, yüzde 8.2’lik bir yıllık enflasyon oranına sahip olan gıda ve alkolsüz içecekler endeksinde ölçüldüğünü ve Malta’nın enflasyon oranını 1.45 yüzde puan artırdığını doğruluyor.

Öte yandan, iletişim endeksi -9.3% enflasyon oranı kaydederek 0.37 yüzde puanlık bir azalmaya katkıda bulundu; bu, negatif enflasyon oranına sahip tek endeks olarak öne çıktı.

 


Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz