14.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 3, 2024
spot_img
spot_img

Malta ve Türkiye dışişleri bakanları Akdeniz’de diyalog için bir araya geldi

22 Eylül 2020 – Malta

Malta Today’ın haberine göre Malta Dışişleri Bakanı Evarist Bartolo, Doğu Akdeniz’de artan gerilimin ortasında Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi.

Malta’nın Türkiye’yi Doğu Akdeniz’deki “tek taraflı ve yasadışı faaliyetlere” son vermeye çağıran altı AB ülkesine katılmasından sadece günler sonra, Evarist Bartolo Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi.

Bartolo’nun resmi Antalya ziyareti, Başbakan Robert Abela’nın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından düzenlenen Akdeniz AB ülkeleri zirvesine katılmasından iki gün sonra gerçekleşti.

Korsika’da düzenlenen zirvede Malta tarafsızlığı konusunda ısrar etti ve Libya’dan göç konusunu gündeme getirdi.

Malta, Türkiye’yi Libya’dan göçü durdurma çabalarında çok önemli bir müttefik olarak görüyor.

Ancak Malta’nın pozisyonu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki bölgedeki doğal kaynakları talep etme eylemlerinden endişe duyan Fransa, Yunanistan ve Kıbrıs gibi ülkelerle çelişiyor.

Bartolo, Doğu Akdeniz bölgesindeki tüm ülkelere sorunlarını “diyalog ve uluslararası yasalara tam saygı göstererek” çözme çağrısında bulunan bir hükümet açıklamasına yer verdi.

Ayrıca tüm tarafları söylediklerine dikkat etmeye ve zaten gergin olan durumu tırmandırmamaya çağırdı.

Malta dışişleri bakanı, AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in Doğu Akdeniz konulu ve aynı zamanda AB ile Türkiye’nin sahip olması gereken ilişkiye de odaklanılması gereken bir konferans önerisine övgüde bulunduğunu söyledi.

Bartolo ve Çavuşoğlu, Libya sahil güvenliğine Türkiye’nin iki devriye gemisinin katkısı da dahil olmak üzere Libya’daki durumu da ele aldı.

Libya sahil güvenliği, Libya yetkilileri tarafından yaklaşık 4.000 göçmenin Malta’ya gelmesinin durdurulduğunu söyleyen Bartolo ile birlikte, göç akışlarını durdurmada önemli bir müttefik olarak görülüyor.

Kaynak : maltatoday – https://www.maltatoday.com.mt/news/europe/104679/bartolo_flies_to_turkey_with_call_for_dialogue_and_respect_of_international_laws

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz