15.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 3, 2024
spot_img
spot_img

Malta Çalışma Rehberi -13: Doğum, annelik ve ebeveynlik izinleri

 

Kanun, anne-baba olacak çalışanlar için doğum izni, annelik izni ve ebeveyn izni haklarını düzenlemiştir. İznin kapsamını, süresini, ne zaman başlayıp ne zaman biteceğini, istisnaî durumlarını sizler için derledik.

Doğum İzni

Doğum izni hakkı, çalışanın bir çocuğunun doğumuyla bağlantılıdır. Çocuğunun doğumu vesilesiyle bir babaya ücret kaybı olmadan verilen bir iş günü izni anlamına gelir.

Tüm çalışanlara, bir çocuğun doğumu vesilesiyle tam ücretli doğum izni verilir. Hak, geçerli Ücret Düzenleme Emrine (Wage Regulation Order) bağlı olarak değişebilir. Herhangi bir W.R.O. (Ücret Düzenleme Emri) tarafından düzenlenmeyen iş faaliyetlerinde bulunan çalışanlara “S.L. 452.101 – Minimum Special Leave Entitlement Regulations“ yönetmeliğinde belirtildiği üzere bir iş günü doğum izni verilir.

Annelik İzni

Bu düzenlemelerin amacı, hamile, yeni doğum yapan ve emziren çalışanların istihdam haklarını korumak için tasarlanmış asgari gereklilikleri ortaya koymak, böylece bu çalışanların güvenlik ve sağlıklarında iyileştirmeleri kolaylaştırmak ve ilgili hükümlerini uygulamaktır.

Bu düzenlemeler, hamile olan, yeni doğum yapan veya emziren tüm çalışanlar için geçerlidir.

Hukuken hamile bir çalışanın doğum izni alma hakkı vardır. Hamile olan bir çalışanın olması durumunda, emziriyorsa veya yakın zamanda doğum yapmışsa ve işyerinde sağlığını ve güvenliğini ve/veya hamileliği/çocuğu tehlikeye atabilecek bir riske maruz kalabilecek kişiler risk mevcut olduğu sürece özel doğum izni alma hakkına sahiptir.

Bir çalışan, çalışma saatleri içinde bu tür muayenelerin yapılması gerekiyorsa, doğum öncesi muayenelere katılmak için ücret veya başka herhangi bir yardım kaybı olmaksızın izin alma hakkına sahiptir.

Hamile bir çalışan, kesintisiz on sekiz hafta süreyle doğum iznine başvurabilir. İlk on dört hafta işveren tarafından ödenir ancak ilk on dört haftayı aşan haftalar işveren tarafından ödenmez. Bu, ilk on dört haftadan sonraki fazladan haftalara ilişkin olarak Sosyal Güvenlik Yasası uyarınca gerçekleştirilebilecek herhangi bir ödeme hakkını zarara uğratmaz.

“Emziren işçi”, doğumundan sonra yirmi altı haftaya kadar bir süre boyunca emziren ve işverenini kayıtlı bir tıp doktoru veya ebe tarafından verilen bir sertifika ile durumu hakkında bilgilendiren bir çalışanı ifade eder.

Doğum izninin sona ermesi üzerine, çalışan, daha önce doğum izninin başlangıcında görevli olan görevde ve böyle bir görev artık mevcut değilse, ilgili bir görevde çalışmaya devam etme hakkına sahiptir.

Ebeveyn İzni

Hem erkek hem de kadın işçiler, bir çocuğun doğumu, evlat edinilmesi, bakımının yapılması veya yasal velayetinin alınması durumlarında ücretsiz ebeveyn izni alma hakkına sahiptir.

Çocuk sekiz yaşına gelene kadar o çocuğa dört aylık bir süre boyunca bakabilmelerini sağlamak için ücretsiz ebeveyn izni alma hakkına sahiptirler.

Daha kısa bir süre kabul edilmedikçe, bir çalışanın “Ebeveyn İznine” başvurmaya hak kazanabilmesi için işvereniyle en az 12 ay kesintisiz hizmet vermesi gerekir.

Kaynak: dier.gov.mt, Legislation Malta

Bu yazı dizisi; yasal izin hakları (Evlilik izni, Acil Aile izni, Hastalık izni, Yaralanma izni, Ölüm izni, Mahkeme Tanık izni, Jüri Hizmet izni Evlat Edinme izni, Tüp Bebek izni) ve resmî tatiller, sektörel asgari istihdam koşulları, güvencesiz çalışmaya karşı önlemler yazıları şeklinde devam edecektir.

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz