14.9 C
Malta
Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img
spot_img

Malta, babalara sadece 1 tam gün ücretli izin veriyor

14 Haziran 2022

Malta, ebeveynlere sunulan tam ücretli izin haftalarının sayısına göre hazırlanan listede en kötü koşullara sahip dokuzuncu ülke oldu. İrlanda’nın ebeveynlere sağladığı 8.1 haftalık izin sayısı ile ilk sırada yer aldığı listede Malta 15.6 hafta ile yer aldı.

Malta’da babalara yalnızca bir tam gün ücretli izin verilirken, en kötü ilk on ülke arasında yer alan İsviçre, Yeni Zelanda ve İsrail’de babaların ücretli izin hakkı ise bulunmuyor.

İş arama web sitesi Lensa. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) verilerinden her ülkeyi ebeveynlere sunulan tam ücretli izin haftalarının sayısına göre sıraladı.

Maltalı anneler ortalama maaşlarının yüzde 85,6’sına denk gelen 18 hafta ücretli izin hakkına sahipler, bu da 15,4 hafta tam ücret ediyor.

Maltalı babalara ise çocuklarının doğumu vesilesiyle yalnızca bir günlük tam ücretli izin hakkı veriliyor. Ebeveynlerin ortalaması tam ücretli 15.6 haftaya denk geliyor.

Malta’da ayrıca kanunlara göre her iki ebeveyne de çocukları sekiz yaşına gelene kadar dört aya kadar ücretsiz izin alma hakkı tanınıyor.

İrlanda, 8.1 haftalık izinle en kötü ebeveyn iznine sahip ülke olurken İrlanda’yı 8,2 hafta ile İsviçre, 8,4 hafta ile Avustralya, 8,4 hafta ile Yeni Zelanda, 10,4 hafta ile İngiltere, 12 hafta ile Meksika, 13 hafta ile Kıbrıs, 14,4 hafta ile ve İsrail 15 hafta tam ücretli izin ile takip etti.

Ebeveyn izni için en kötü puan alan 10 ülkeden İsviçre, Yeni Zelanda ve İsrail’de babaların ücretli izin hakkı bulunmuyor.

Romanya, en iyi ücretli ebeveyn izni sunan ülkeler listesinin başında gelirken, ebeveynlere 97,1 haftalık tam ücretli izin hakkı veriliyor, Romanya’yı 84 hafta ile Estonya, 69.4 hafta ile Bulgaristan, 69.2 hafta ile Slovakya ve tam 67,2 hafta ile Japonya izledi.

OECD ülkeleri ortalama olarak annelere 60,2 hafta ve babalara 8,7 hafta ücretli izin verirken, AB ülkelerinin sırasıyla annelere ortalama 70,6 hafta ve babalara 7,1 hafta süre verdiği tespit edildi.

Avrupa Parlamentosu Üyesi David Casa’nın önerisiyle 2019’da hazırlanan AB direktifi, babalar için babalık iznini 10 güne kadar artırdı henüz ülkeler bunu kanunlarına uygulamadı ancak bu yıl Ağustos ayına kadar ülkelerin mevzuata dahil etmeleri gerekiyor.

Times Of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz