15.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img
spot_img

Denizanası ısırığının deniz suyuyla yıkanması tavsiye ediliyor

13 Haziran 2022

Malta sularında Haziran’ın ilk günlerinden itibaren çok sayıda denizanası görülmesi üzerine uyarı yayınlayan yetkililer denizanası sokmalarına ısırığın deniz suyuyla yıkanmasını tavsiye etti.

Uzmanlar yılın bu zamanında normalden fazla denizanası görülmesinin nedeninin soğuk su olduğunu belirtirken insanlar Birżebbuġa’dan Mellieħa’ya ve Gozo’ya kadar çeşitli plajlarda çok sayıda denizanasına rastladı.

Prof. Alan Deidun, bu yıl denizin Mart ayı sonuna kadar serin kaldığını ve sıcaklığın beş yıldır görülmeyen 15 derecenin altına düştüğünü belirterek “Önceden, bir yumurtanın denizanası olması üç ay sürerdi, bu sefer daha uzun sürdü, daha fazla hafta sürdü, bu yüzden daha fazla denizanasına çok daha uzun süre katlanmak zorunda kaldık ” dedi.

Prof. Deidun, denizanalarının besin eksikliği, balık ve kaplumbağalar tarafından yenmesi veya hava koşulları nedeniyle artık azalmaya başladığını ve azalmaya devam edeceğini açıkladı.

Bilimsel adı Pelagia Noctiluca olan ve en yaygın tür olan bu denizanası, dokunaçlarıyla temas ettiğinde zehirli bir iğneye sahiptir.

Sağlık yetkilileri ısırığın deniz suyuyla yıkanmasını  yaklaşık beş dakika boyunca deniz suyu ve kabartma tozu karışımı uygulanmasını tavsiye ederken ısırığının üzerine buz yerleştirmesini de öneriyor.

TVM

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz