17.9 C
Malta
Çarşamba, Mayıs 1, 2024
spot_img
spot_img

Haftanın haber özetleri

13 Aralık-19 Aralık 2021

Malta’nın Türkçe sesi Malta Haber takipçilerimiz, siz okuyucularımız için, geride kalan haftaya bakış atabileceğimiz bir özet sunmanın Pazar günü okumalarımıza keyif katacağını düşündük.

Bu niyetimizle, her hafta Pazar günleri yayımladığımız haberleri hatırlatarak Avrupa’nın özel olarak Malta’nın ve tabiki ortak gündemini takip etmeden duramadığımız ülkemiz Türkiye’nin bir haftayı nasıl geçirdiğine genel bir görüş katabilmeyi umuyoruz.

Yaşasın Cumhuriyet!

İlk haftamızın başlaması Malta için çok önemli bir tarihi güne de denk gelmiş oldu. Malta ülke olarak haftaya 13 Aralık Pazartesi, Cumhuriyetin 47. Yılını kutlayarak girdi. 13 Aralık 1974’te Malta Kraliçesi’nin ülkedeki rolü ortadan kaldırılarak ilan edilen Cumhuriyetin 47. Yıl onuruna  verilen Cesaret Madalyası ödüllerinde ise öne çıkan bir isim vardı.

Malta’da yaşanan yağışlarda Çinli bir çocuğu, düştüğü denize atlayarak kurtaran Sean Meli, Başkan George Vella tarafından Cesaret Madalyası ile onurlandırıldığının haberini paylaştık.
Her yıl yapılan kutlamalar geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda Covid tedbirlerine uygun yapıldı.

Covid-19 Avrupa’nın en yakıcı gündemi oldu

Covid-19, geçtiğimiz haftaya baktığımızda, hayatımızda üçüncü yılın her anında olduğu gibi tüm dünyanın ortak gündemi.

Yeni varyant Omikron’un Avrupa’ya yayılmasıyla sert önlemler açıklanmaya başlandı.

14 Aralık’ta İngiltere’den ilk Omikron varyantlı ölüm haberi geldi. Omikron’un yayılım hızının ciddi tehdit yaratmasıyla her ülke kısıtlamalara geri döndü mevcut kısıtlamaları ise artırdı.

Fransa, İngiltere’den gelen yolculardın zorunlu testin yanında 7 gün izolasyon şartı getirdi.

Tüm dünya yeni varyanta karşı önlemler alırken son olarak Miss World 2021 yarışması finali yarışmacılarda pozitif testlerin tespiti sonrası dün iptal edilmişti.

Bir ilk olarak Malta’da 5-11 yaş grubunun aşılanmasına başlanmıştı, haberimizde dikkat çekici detay Malta Sağlık Bakanı Chris Fearne, çocuklara yetişkin aşıların üçte biri doz uygulandığını açıklamıştı.

Malta’da henüz Omikron varyantına rastlanmadığın ancak bugün yarın bununla karşılaşmak durumunda kalacağımızı belirten Bakan Fearne, özellikle güçlendirici doz aşıların alınmasının şu an en düşük vakaya sahip Malta’nın aynı şekilde devam etmesindeki önemi vurgulayan açıklamalar yaptı.

Malta’nın ekonomik görünümüne yönelik iki haber vardı ve ikisi de olumlu gelişmeleri teyit ediyordu.

Ekonomik görünüm notu A, enflasyonu en düşük ülke

Alman ekonomi derecelendirme kuruluşu DBRS, Malta’nın uzun dönem kredi notunu A olarak tespit etmiş ve büyümenin Avrupa hedefleri üstünde gerçekleşeceğini öngörmüştü.

Özellikle pandemiye karşı önlemlerin ekonomik toparlamayı artırmasının övgüyle ifade edildiği rapordan sonra Avrupa’da açıklanın enflasyon rakamlarında Malta yıllık en düşük enflasyona sahip AB ülkesi olmuştu.

Ekim ayına göre yüzde 1 artan enflasyon Kasım ayında yüzde 2.4 olarak gerçekleşti. Malta bu artışa rağmen yüzde 4.9 ortalama enflasyona sahip AB’nin en düşük yıllık enflasyona sahip üye ülkesi oldu.

Başbakan Robert Abela, 16 Aralık Brüksel’de yapılan AB liderler zirvesinde bulunurken yaptığı açıklamada Covid-19 salgınından etkilenen işverenlere yönelik verilen ek ücret desteğinin Ocak ayında da devam edeceğini söyledi.

Esrar reformu parlamentodan geçti

Malta’da süre gelen tartışmaların ardından 15 Aralık’ta parlamentodan geçen Esrar Reformu sadece Malta tarihinde değil Avrupa’da da bir ilk oldu.

Malta, 27 oya karşı 36 kabul oyu ile geçen esrar reformu ile Malta Avrupa’da esrarı eğlence amaçlı kullanımını yasallaştıran ilk ülke oldu bu dış basında da yer aldı. 18 Aralık Cumartesi günü akşam 18:00’de Başkan George Vella düzenlemeyi imzalayarak Avrupa’da ve Malta’da tarihi bir ilki gerçekleştirerek, esrar kullanımını yasalaştırmış oldu.

Artık Malta’da kişiler evlerinde 4 adet bitki yetiştirebilecek ve üzerlerinde 7 grama kadar esrar taşımaları suç teşkil etmeyecek.

Malta’da bir yandan da yaklaşan Noel öncesi etkinliklerin ve sergilerin açıldığı hareketli anlar da yaşanıyor.

Marsaskala Parkı’da oluşturulan Noel Köyü, 17 Aralık’ta açıldı. 30 Aralık tarihine kadar açık olacak köyde zanaatkarlar ürünlerini sunarken Maltalı sanatçılar her gün yeni gösterilerle halkla buluşuyor. Köyde Noel Baba’nın mağarası da ziyaretçilere sabah 09:00’dan 22.30’a kadar açık.

Malta’da yaşama dair en özel haberlerden birisi de 16 Aralık günü paylaşılmıştı.

Birkirkara’da Piyanist Fransina Abela ve kocası Maurice tarafından bağışlanan bir bina onarım sonrasında çok özel bir müzik merkezi olarak açıldı. En özel müzik merkezi Malta’da engelli ve otizmli çocuklar için türünün ilk örneği bir merkez. Villa Bianca Müzik Merkezi’nin açılışı otizm ve engelli çocukların müzikle buluştuğu cenneten bir köşe gibi.

Malta haber olarak 17 Aralık günü Malta Uluslararası Havalimanı’nda eğitimli köpeklerin de yardımıyla beyan edilmemiş 71 bin Euro paraya el konulduğu paylaşmıştık.

Haberde aralarında bir Türkiye yolcusunun da olduğu ifade edildi.

“Malta Gümrüğü, Dubai ve Türkiye’ye giden iki Maltalı yolcunun sırasıyla 33 bin 200 Euro ve 17 bin 400 Euro taşıdığını tespit etti.”  denilen haberde bir yolcunun tutuklandığı diğerleri ile anlaşma yapılarak serbest bırakıldıkları belirtilmiş ancak tutuklanan kişinin Türkiye yolcusu olup olmadığına yer verilmemişti.

Türkiye’de artık her konu ekonomiye çıkıyor

Ve Türkiye. Haftanın Türkiye’ye kısmında ise ne yazık ki çok iyi haberler yok. Öncelikle Avrupa Komisyonu Türkiye’nin müzakerelerinin dondurulmasına karar verdiği haberi 15 Aralık günü geldi. Komisyonun Türkiye kararında, “AB Konseyi, Türkiye’nin AB’den giderek daha fazla uzaklaştığını üzülerek not ediyor” denildi.

Türkiye’de döviz kurundaki artış her şeyin önünde yer alır hale geldi. Kaçınılmaz olarak her konu Dolar ile bağlantılı ele alınır oldu. Son haber Cuma günü açıklanan asgari ücret oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete yüzde 50.6 zam açıkladı. Asgari ücret 4 bin 250 TL oldu.

Ancak döviz kurlarında artış daha doğrusu TL’deki değer kaybı durmadı. Dolar Cuma gününü 16.40 ile kapatırken, en yüksek 17.2 oldu.

Dolarla ilgili en çarpıcı olarak şunu diyebiliriz Asgari Ücret 4 bin 250 TL oldu haberimizde şu ifadeleri kullanmışız, “2021 yılı başında 384 dolara denk gelen asgari ücret yapılan zamma rağmen bugün itibariyle 274 dolara düşmüş oldu.”

Bugün bu yazıyı yazarken ise kapanış fiyatıyla henüz hiç ödenmemiş, ilk ödenecek aya henüz bir ay olan asgari ücret bugün “258” dolara düşmüş bile.

Daha önce yaptığımız 200 TL ilk çıktığında 131 Dolar yapıyordu haberini bugün yenilersek, ilk çıktığında 131 Dolar olan 200 Türk Lirası bugün 13 Dolar dahi etmiyor.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz