17.9 C
Malta
Perşembe, Mart 28, 2024
spot_img
spot_img

Malta uluslararası şarap festivali 2022

Elif Ören / 26 Haziran 2022

Güzel ve zengin bir kültüre sahip olan bu küçük ada Malta; festivalleri, eğlenceleri ve kutlamaları ile de bilinir. 

Bu hafta Valletta’da şahane bir uluslararası şarap festivali var. 23 Haziran’da başladı ve bu akşam son bulacak.  

Farklı tat ve tarzlarda 200’den fazla şarap 10’dan fazla uluslararası şarap üreticisi bulunuyor ve kesinlikle meraklıları için harika bir festival. Bu güzel yaz akşamlarında bir yandan müziğe kapılıp bir yandan da şarap yudumlamak ne keyif olur… Hatta şarap tatmaktan fazlasını bekleyenlerin şarap yapmayı öğrenebileceği yerler de mevcut. Ve tabii ki Malta festivallerin olmazsa olmazlarından biri de yemekler. Farklı türlerde yemek seçenekleri sunan stantlar da festival alanında. 

Zaten şarap tarihten bu yana bir Akdeniz kültürüdür. Antik çağlardan beri üzüm asması Malta dâhil olmak üzere birçok Akdeniz ülkesinde şarap üretmek için yetiştirilirdi. Akdeniz, bağcılığın gözde noktasıydı ve dünyanın en ünlü şarapları bu iklimin üzümlerinden yapılıyordu. Şarap kültürü Fenikeliler, Romalılar, Malta Şövalyeleri zamanlarında da önemli bir yere sahipti. Malta halkı ise 4000 yılı aşkın süredir üzüm yetiştirmeye ve şarap üretmeye devam ediyor. 

Yaklaşık 4000 yıl sonra bağcılık, adanın önde gelen tarımsal faaliyetlerinden biri haline getirildiğinden, Malta bu antik sanatın yeniden canlanmasına tanık oluyor.  

Malta’da birkaç şarap yapım şirketi var ve iki büyük şirket sırasıyla 1907 ve 1919’da kurulmuş ve bir bakıma bu işletmeler Malta’nın her zaman şarap yapım zanaatıyla uğraştığını göstermektedir. Malta şarabının yüksek standartları, kısmen Malta’nın elverişli iklim koşullarına bağlıdır. Ve aynı zamanda yüksek kalitede üretilmesini sağlamak için uzmanlar tarafından kontrol edilir.  

Ne yalan söyleyeyim, böyle bir işim olsun isterdim; şarap tatmak! 

Malta’daki şarap mahzenleri henüz Fransa ve İtalya kadar ünlü değil, fakat birçok ödül kazanıyor ve namı günden güne yayılıyor.  

Malta’da yetiştirilen uluslararası üzüm çeşitleri arasında Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Carignan, Chenin Blanc ve Moscato bulunmaktadır.  Burada kırmızı şaraplar için yetiştirilen uluslararası üzüm çeşitleri arasında Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache bulunur. Beyaz şarap çeşitleri arasında Sauvignon Blanc, Chardonnay, Carignan, Chenin Blanc ve Moscato yer almaktadır. Ve farklı gövde ve lezzette bazı mükemmel şaraplar üreten yerli çeşitler Gellewza ve Girgentina var. 

Eğer şarap seven biriyseniz Malta’nın birbirinden lezzetli ve kaliteli şarap markalarını tatmanızı tavsiye ederim.  

Şarap için ya da içmeyin, Valletta Argotti Gardens’daki binlerce yıllık geleneğin tekrar yaşatıldığı bu festivali kaçırmayın! 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz