19.9 C
Malta
Cuma, Mart 29, 2024
spot_img
spot_img

Hello! İngilizceyi nasıl öğreneceğiz?

Elif Ören

Globalleşen dünyanın olmazsa olmazlarından biri de İngilizce konuşmak. İngilizce konuşan insanın yaşam kalitesi yükselir hiç şüphesiz. İş hayatında daha iyi fırsatlar yakalayabilirsiniz, eğitim hayatında daha farklı kaynaklardan faydalanabilirsiniz. Yabancı müzikleri keyifle dinleyebilir, altyazıyı kovalamadan rahatlıkla filmler izleyebilirsiniz. Yurt dışı seyahatleri daha rahat ve eğlenceli olur. Farklı milletlerden insanlarla tanışmak, sohbet etmek, arkadaşlık kurmak, onların kültürlerini tanımak ve anlamak ise İngilizce konuşabilmenin en sevdiğim kısmıdır.  

Çevremde İngilizce öğrenmek isteyen fakat nereden ve nasıl başlayacağını bilemeyen insanlar var. Dil okuluna mı gitsek, özel ders mi alsak, kendi kendimize olur mu, sen nasıl öğrendin gibi birçok soru ile muhatap oluyorum. 

Ben İngilizceyi de Almancayı da inatla öğrendim. Ne okul ne kurs ne de özel ders. Youtube’da videolar izledim, internetten dil bilgisi kurallarına baktım, sosyal medyada İngilizce paylaşım yapan onlarca sayfa takip ettim ve her sosyal medyaya girdiğimde farkında olmadan öğrenmek istediğim dilde okumak zorunda kaldım; anlamadığım kelimelere sözlükten baktım ve o kelimeyle ilgili kendi kendime dahi olsa cümle kurmaya çalıştım. Çok saçma sapan hatalar yaptığım da oldu; yanlış telaffuz da ettim, kimi zaman karşımdaki kişi tarafından düzeltildim kimi zaman hafif bir gülümseme ile karşılaştım. Dizi ve film izledim bol bol ama İngilizce altyazılı. Kim bilir kaç kere durdurdum o dizi ya da filmi bilmediğim kelimenin anlamına bakmak için. Ama yolun sonunda bu işi başardım. Gerçekten isteyen ve emek veren herkes, her yaştan ve her milletten insan yabancı dil öğrenebilir.  

Sakın utanmayın. Aksanım var demeyin, hata yapınca vazgeçmeyin. Anadili İngilizce olmayan herkes illaki kendi anadilinden bir tını ile yabancı dili konuşuyor. Tabii burada bir çoğunluktan bahsediyorum, yurtdışında doğup büyüyen, eğitim alan ve bulunduğu ülkenin anadilini kendi anadili gibi konuşan insanları tenzih ediyorum. 

Şimdi İngilizce öğrenmek isteyen ama nasıl yapacağını bilemeyenler için İngilizce öğrenebilecekleri uygulamaları, Youtube’dan tavsiye ettiğim kanal ve öğretmenleri ve kendimce başarılı olabileceğini düşündüğüm etkili çalışma yollarını sizlerle paylaşacağım. 

Öncelikle Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Youtube kullanıyorsanız, buralarda İngilizce öğrenmek ile ilgili birçok sayfa bulabilirsiniz. İngilizce gramer kurallarını ya da İngilizce cümle ve metinler paylaşan sayfaları takip etmenizi tavsiye ederim. Böylelikle gözünüz alışacaktır. 

İngilizce şarkılar dinleyin, kulağınız İngilizce duymaya alışacaktır. Haftada bir ya da iki haftada bir, yoğunluğunuza göre bir şarkı ezberleyin, şarkıda anlamını bilmediğiniz kelime varsa anlamını öğrenin ve şarkıya eşlik edin. Anlamına baktığınız kelimeyi daha sonra unutursanız yine bakın anlamına, öğrenene kadar bakın. Ne olacak ki! 

Benim ısrarla tavsiye ettiğim bir diğer konu ise günlük tutmak. Bugün günlük tutmaya başladınız diyelim. Bugün bir sayfa yazdınız; yazarken translate yardımı alabilirsiniz. Yazdığınızı yüksek sesle okuyun. İkinci gün yine bir sayfa daha başladınız bu sefer okumaya baştan başlayın ve iki sayfayı yüksek sesle okuyun. On gün sonra on sayfa yazınız oldu diyelim, onuncu gün sonunda yine baştan başlayıp on sayfayı yüksek sesle okuyun. İki hafta sonra günlük konuşma dilinde ne kadar ilerlediğinize inanamayacaksınız! Bir ay sonra bambaşka, birkaç ay sonra gayet akıcı İngilizce konuşuyor olacaksınız. 

Youtube’da Türk ve yabancı bir sürü İngilizce öğreten kanal var. Bir defter bir kalem alıp geçin karşısına. Genelde bu videolar kısa oluyor. Her gün ya da iki günde bir, bir videoyu öğrenerek geçmeye çalışın.  

Başlangıç seviyesinden başlayan dersleri ile Learn English with EnglishClass101.com kanalı gerçekten iyi. https://www.youtube.com/c/EnglishClass101/featured 

Speak English With Vanessa kanalında hiç sıkılmazsınız. https://www.youtube.com/c/TeacherVanessa/featured 

MmmEnglish kanalında çok zengin ve faydalı içerikler bulabilirsiniz. https://www.youtube.com/c/mmmEnglish_Emma/featured 

Benim İngilizcem biraz var, ilertmek istiyorum diyorsanız engVid öğretmenlerini tavsiye ederim. Moral bulmak ve eğlenmek için takip ettiğim Ronnie ve James başta olmak üzere harika öğretmenler var. Dersler öyle keyifli ki sıkılmak mümkün değil. 
English with Ronnie · EnglishLessons4U with engVid – https://www.youtube.com/c/engvidRonnie/featured 

ENGLISH with James · engVid – https://www.youtube.com/c/engvidJames/featured 

Eğer Türk bir öğretmenden İngilizce öğrenmeye başlamak sizin için daha rahat olacaksa, Bahar Şahin’i tavsiye ediyorum. Başlangıç seviyesinden başlayıp ayrıntılı bir anlatımı vardır. https://www.youtube.com/channel/UC3GgF1Mlc400cRzVE-9vsFg/featured 

Yine bir Türk öğretmen Ayşin Yılmazhttps://www.youtube.com/c/aysinyilmaz/featured 

Hem muhabbet ve espri olsun, hem de biraz İngilizce öğreneyim, hevesleneyim derseniz Demet Tuncer’in videolarını izleyin derim. Evet, Çocuklar Duymasın dizisindeki Mary Hanım karakterini canlandıran Demet Tuncer. Videoları çok ama çok eğlenceli. https://www.youtube.com/c/DemetTuncer/videos 

İş İngilizcesi öğrenmek isteyenlere Business English – Learn with Business English Podhttps://www.youtube.com/user/bizpod 

Biraz da telefon uygulamalarından bahsedelim.  

Tabii ki ilk sırada Duolingo var. Almancayı hem İngilizce hem de Türkçeden bitirdiğim çok keyifli bir uygulama. Görsel, sesli ve yazılı uygulamaları var ve konu bazlı ayrımlar yapılmış. Konuları geçtikçe bir sonraki konunun kilidi açılıyor. En çok talep gören yabancı dil uygulaması Duolingo. 

Diğer tavsiye edebileceğim uygulamalar: Memrise, Quizlet, Mondly,Voscreen, Babbel, class central, Cambly (ücretli), Spotify 

The English We Speak BBC Radio Spotify: https://open.spotify.com/show/33450hhCQdEEqRpd4w1TBe  

Plain English: Learn English on Spotify:  https://open.spotify.com/show/3BThje2qx6WvjZT6iU3oMy 

Hâlâ ensemize bir çip takıp bize başka bir dil konuşturamadılar. İşe başa düştü!
So, let’s get started!
 

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz