14.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 3, 2024
spot_img
spot_img

Diyarbakır’da Tarihi Lahit Bulundu: Malta Haçı ve Gizemli Kemikler

Diyarbakır’da tarihi surlarda yapılan restorasyon çalışmaları sırasında, üzerinde “Malta Haçı” bulunan Roma dönemine ait bir lahit bulundu. Arkeoloji dünyasını heyecanlandıran bu keşif, şehrin tarihi hakkında yeni bilgiler sunma potansiyeli taşıyor.

Lahit, Diyarbakır Surları’nın 75 ve 76 nolu burçlarında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yatırım programı kapsamında yürütülen restorasyon çalışmaları sırasında yerin 4,5 metre derinliğinde keşfedildi. Kireç taşından yapılmış lahit, 224 santimetre uzunluğunda, 82 santimetre genişliğinde ve 116 santimetre yüksekliğinde. Lahdin üzerinde kabartma tekniği ile oluşturulmuş dairesel bir çember içinde “Malta Haçı” olarak bilinen haç figürü yer alıyor. Kapakta ise lotus motiflerinin önünde kazma tekniği ile işlenmiş bir haç daha bulunuyor.

Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lahdin ilk kez Diyarbakır’da bulunan bir lahit olduğunu ve büyük ihtimalle 3. veya 4. yüzyıla tarihlendirilebileceğini söyledi. Lahdin bulunduğu alanın Saint George Kilisesi’nin nekropol (mezarlık) alanı olarak değerlendirildiğini belirten Koç, bu keşfin şehrin tarihi hakkında önemli bilgiler sunacağını kaydetti.

Lahit, Diyarbakır Müze Müdürlüğü uzmanları, Diyarbakır Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü restoratörleri ve Gaziantep Üniversitesi Antropolog Dr. Nazlı Akbaş gözetiminde yerinden alınarak açıldı. Lahitte bulunan kemikler, test edilmek üzere Gaziantep Üniversitesi laboratuvarlarına gönderildi. Yapılacak çalışmalardan elde edilecek veriler, daha sonra kamuoyuyla paylaşılacak.

Lahit şu anda İçkale’deki eski cezaevi binası önünde geçici olarak sergileniyor. Çevre düzenlemesi tamamlandıktan sonra ise Saint George Kilisesi’nin yan tarafında kalıcı bir şekilde sergilenmesi planlanıyor.

Diyarbakır’da bulunan bu tarihi lahit, şehrin geçmişine dair yeni pencereler açıyor. Malta Haçı figürü ve lahitteki gizemli kemikler, arkeologlar ve tarihçiler için önemli bir araştırma konusu olacak. Bu keşif, Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel mirasının zenginliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kaynak: AA

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz