17.9 C
Malta
Perşembe, Mayıs 9, 2024
spot_img
spot_img

COVID-19: İkinci dalga gerçekten başladı mı?

 

16 Kasım 2020 / Malta

COVID-19 vakaları, dünyanın çeşitli bölgelerinde son birkaç aydır artış göstermeye devam ediyor. Bazı bilim insanları dünyada COVID-19 pandemisinde ikinci dalganın başladığına dair açıklamalarda bulunuyorlar. Vaka sayıları günden güne artarken, bilim insanları, pandeminin bu kez insan psikolojisi üzerinde, birinci dalgaya göre daha ağır bir etki bırakacağını düşünüyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre pandemide 10 Kasım 2020 itibariyle toplam vaka sayısı 51 milyon 462 bin 791. Vefat edenlerin sayısı ise 1 milyon 272 bin 146 oldu.

Özellikle yaz aylarında Türkiye’de ve çoğu Avrupa ülkesinde vaka sayısında azalmalar meydana geldi. Sonbahara gelindiğinde ise vaka sayılarının salgının ortaya çıktığı mart ve nisan aylarındaki gibi yeniden tepe noktasına yaklaştığı görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa’da COVID-19 virüsü bulaşma hızının “alarm verici seviyeye” ulaştığı uyarısında bulundu.

Pandeminin bahar aylarında en fazla vurduğu ülkelerden biri İtalya olmuştu. Sonbaharda görülen yeni vaka sayısındaki artış İtalya’da henüz ilk dalgadan daha az düzeyde seyretse de İspanya ve İngiltere’de günlük vakalarda rekor artışlar görüldü. Bu nedenle, çoğu ülkede artan vakalar üzerine ikinci dalga ile mücadele için kısıtlama tedbirleri uygulanmaya başladı.

 İkinci Dalgada Mıyız?

İspanya, İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere’de aylık vaka sayıları üzerinden bir değerlendirme yapıldığında tüm ülkelerde vaka sayılarında ağustos ayıyla başlayan bir yükselme trendine girildiğini söylemek mümkün. Kasım ayının ilk 7 günkü vaka sayıları dikkat alındığında da bu eğilimin tepe noktasına daha ulaşmadığı anlaşılıyor. Fakat COVID-19’dan ölüm sayısına bakıldığında eğrinin aynı eğimde hareket etmediği de görülüyor. Tüm ülkelerde ekim ayında vaka sayısı önemli ölçü de artmış olsa da ölüm sayıları ilk dalganın tepe noktasındaki kadar fazla değil. Nisan ve ekim aylarında ölüm sayısı/vaka sayısı oranı İspanya’da 30’da birine Almanya’da ise 15’te birine inmiş durumda.

 

İncelemeye aldığımız beş ülkenin verileriyle Türkiye’de resmi olarak açıklanan verilerin karşılaştırılabilir olmaması nedeniyle Türkiye’de salgının tam olarak neresinde olduğumuz çıkarımını net şekilde yapmak mümkün olmuyor.Türkiye’de ilk vaka 11 Mart tarihinde görülmüştü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarında salgının başından beri açıklanan verilerin semptomlu hastaları içerdiği anlaşılıyor. Bu gösterge dikkate alındığında mart ayında hasta sayısı 11 bin 353 olmuştu. Nisan ayında ise bu sayı mart ayına göre yaklaşık 9 buçuk kat arttı. Yaz aylarında sayılarda gözle görülebilir bir azalma görülse de eylül ve ekim ayında hasta sayısı 45 binin üzerinde seyrediyor. 10 Kasım 2020 tarihine göre Türkiye’deki koronavirüs hasta sayısı toplamda 396 bin 831 oldu. Diğer ülkelerin vaka sayılarındaki trend gibi Türkiye’de hasta sayısında ağustos ayında bir yükseliş göze çarpıyor. Fakat bu yükseliş nisan ayındaki hasta sayılarına ulaşmış değil.

Türkiye’de mart ayında 212 kişi virüs sebebiyle hayatını kaybetmişti. Nisan ayında bu sayı 2 bin 963’e kadar çıktı. Yaz aylarında düşüşe uğrayan ölüm sayısı eylül ayında hızla yükselmeye başladı. Ekim ayında da yükselişini sürdüren ölüm sayısı 2 bin 74 oldu. Pandeminin başından bu yana virüs sebebiyle hayatını kaybeden kişi sayısı da 11 bin 59 oldu.

Kaynak : Doğruluk Payı

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz