16.9 C
Malta
Perşembe, Nisan 25, 2024
spot_img
spot_img

Bu hafta neler oldu?

Malta Haber olarak haftanın en önemli gelişmelerini Bu Hafta Neler Oldu? bülteninde sizler için derledik.

UNICEF’in çocukların mutluluğuyla ilgili yaptığı araştırmaya göre en iyi yaşam koşullarına sahip çocukluklar Hollanda’da.

Halk Sağlığı Müfettişi Charmaine Gauci, Gozo’da yaşayan yaşlı ve kronik hastalığı olan sakinlerin koronavirüs aşısı için Malta’ya gitmelerine gerek olmadığını açıkladı.

Türkiye’den çok sayıda zengin, aileleriyle birlikte Malta’dan vatandaşlık almaya devam ediyor. Malta vatandaşlığı alan isimler içerisinde Sabancı ailesi üyeleri, Türkiye’de vergi rekortmenleri listesinde olan Gönenç Gürkaynak ve eşi ile Koton markasının sahibi Yılmaz Yılmaz gibi önemli kişiler bulunuyor.

Sahte COVID-19 test sonucu sertifikalarıyla Malta’dan ayrılmaya çalışan iki Fransız arkadaş ile 1 Libya vatandaşı havaalanında yakalandı.

Malta Ahmediye Müslüman Cemaati Lideri Laiq Ahmed Atif’in Malta Independent gazetesinde yayınlanan “Promoting national unity” orijinal başlıklı yazısı Malta Haber okuyucuları için çevrildi.

Ne zaman son bulacağını bilmediğim hayat yolculuğumun yeni bir yılının ilk günündeyim. Şu illet günlerin bir an evvel son bulması en büyük dileğim. Sonrası dostluk, sevgi, saygı, muhabbet, iyi niyet, samimiyet. Bana, sana, ona, herkese. İyi ki doğdum! iyi ki doğdunuz!

Yapılan son değişiklikle Türkiye’ye yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cihazların kayıt altına alınmaları için başvuru süresi, koronavirüs salgını dolayısıyla 120 günden 365 güne çıkarıldı.

Halk Sağlığı Müfettişi Charmaine Gauci, karantina süreleri sona eren kişilere, eğer gösterdikleri bir semptomları yoksa, bir daha PCR testi yapılmasının gerek olmadığını söyledi.

16 Şubat 2021 tarihinde 83 yaşındayken vefat eden psikolog ve iletişim psikolojisi uzmanı olan Doğan Cüceloğlu hakkında kısaca…

İstatistikçi Vince Marmara’ya göre Covid-19 virüs üreme faktörü 0,9’da değişmeden kaldı.

Türk toplumunun tarih boyunca inandığı birçok dini inanç hayatın bütün alanlarında olduğu gibi sinemayı da etkilemiştir. Şamanizm’den Natürizm’e; Zerdüştlük’ten Totemizm’e kadar birçok inanışın izlerini Türk sinemasında görmek mümkündür.(…) Didem Görkay’ın Türk sinemasını etkileyen dini ve kültürel öğeleri anlattığı “Türk sinemasında inancın etkileri” başlıklı yazısı sizlerle. Keyifli okumalar.

Bugün, 21 Şubat Dünya Anadil Günü. Milletlerin varlığını ve birliğini sağlayan en önemli unsur olan dil, aynı zamanda o milletin kimliğini de oluşturuyor. Malta Haber olarak kimliğimiz olan Türkçe’nin Anadil Gününü kutlarken, en önemli şairlerimizden bir olan Ziya Gökalp ile anmak istedik. “Başka dile sese benzemez anamızın sesi, Her sözün ararsan vardır Türkçesi!”

Malta’da devletin verdiği oturum izni, çalışma iznine bağlı olduğu için birçok üçüncü ülke vatandaşı (AB dışı ülkelerden gelen vatandaşlar) insani şartlar dışında çalışmak zorunda kalıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Covid-19 salgınının 2022 yılının başlarında biteceğini ve en kötü senaryonun geride kaldığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yurt dışındaki Türk çocuklarının Türkçeyi ve Türk kültürünü öğrenebilmesi için “Seyyah” isimli oyun tasarlandığını bildirdi.

Baran Duman isimli Türk, çalıştığı oyun şirketinden haksızca çıkartıldığı için Tipibet Limited’e dava açtı. Açılan dava Duman’ın lehine sonuçlandı. Şirket, Baran Duman’a 7 bin € tazminat ödeyecek.

Malta, son 10 yıl içerisinde en yüksek ölüm ve doğum sayılarını pandemi yılı olarak tarihe geçen 2020 ‘de kaydetti.

Avrupa Birliği (AB) ve Almanya uzun tartışmalar sonucu Dijital Aşı Pasaportu tartışmasını karara bağladı. Yapılan anlaşmaya göre aşılanan kişiler cep telefonlarına gönderilecek bir kod ile uçağa, sinemaya, restorana, otele giriş yapabilecek.

Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği’nin Facebook resmi sayfasından yapılan paylaşıma göre, Türk Hava Yolları (THY) İstanbul-Varna ve Varna-İstanbul uçuşlarını tekrar başlatıyor.

2017 yılında öldürülen Maltalı gazeteci Daphne Caruana Galizia’nın davasında “il-Koħħu” (The Brother) olarak bilinen Vince Muscat, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul ederek Caruana Galizia’yı öldürmekten tutuklandı.

Times of Malta’nın  kenevir kullanımının yasalaşması ile ilgili anketinde katılımcıların çoğu olumlu yönde görüş bildirmeye devam ediyor.

Avrupa ülkelerinde saatler 27 Mart Cumartesi gününü 28 Mart Pazar gününe bağlayan gece 02.00’de bir saat ileri alınacak.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın Covid-19 açıklaması sonrası Türkiye’ye tatil rezervasyonu patlaması yaşandı.

Seyahatlerinizde bedava ya da çok ucuza konaklama yapabileceğiniz seçenekleri sizler için derledik. Otel, pansiyon ve misafirhanelerin yanı sıra ev değişimi, ev bakıcılığı gibi seçenekler de mevcut.

Identity Malta’nın yeni düzenlemelerine göre; işverenlerin, Malta’da çalışmaya gelemeyen veya çalışma izinlerinin geçerlilik süresi dolan AB dışı ülkelerden gelen çalışanları için 6 aylık bir uzatma süresi veriyor. Kurum, koronavirüs pandemisinin yarattığı seyahat engellerinden dolayı bu uygulamaya başlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Macaristan’da bulunan Roma dönemine ait 412 tarihi eseri Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmek üzere Türkiye’ye getirmeye hazırlanıyor.

Maliye Bakanı Cylde Caruana, 2020 Eylül ayı verilerine göre ülkede Jobsplus’a kayıtlı 69 bin 919 yabancı çalışan olduğunu açıkladı. Bu durum, toplam nüfusu 514 bin 564 olan Malta’da neredeyse her 7 kişiden birinin göçmen olduğu anlamına geliyor.

Pegasus’un yeni açtığı Odessa uçuşları seferleri için bilet ücretleri 39,99 Euro’dan başlıyor. İstanbul Sabiha Gökçen’den Odessa’ya Perşembe ve Pazar günleri saat 16:20’de düzenlenecek seferlerin ilki 28 Mart 2021 tarihinde gerçekleşecek.

Malta, nüfusun yüzde 4,2’sinin COVID-19 aşısının ikinci dozunu almış olmasıyla, AB’de zirvede ve dünyada dördüncü sırada yer alıyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), dijital koronavirüs seyahat kartı uygulamasını (Travel Pass) önümüzdeki ay yayınlayacağını açıkladı. Yolcuların Covid-19 testi ve aşı bilgileri ile bunları nerelerde yaptırdıklarına dair bilgilerin yer alacağı dijital kartlar için gerekli uygulama iOS ve Android platformlarından ücretsiz indirilebilecek.

Malta Ulusal İstatistik Ofisi (National Statistics Office – NSO) çarşamba günü yaptığı açıklamada, Jobsplus’taki verilere göre her yaş grubunda kayıtlı işsiz sayısının arttığını söyledi.

Sağlık Bakanı Chris Fearne, Malta’da barların mart ayı boyunca da kapalı kalmaya devam edeceğini açıkladı. Restoranların ise gece yarısına kadar açık kalmalarına izin verileceğini belirtti.

30 Aralık 2020 tarihinde başlayan uygulama ile Türkiye varışlı tüm yurt dışı uçuşlarında, kara ve deniz seyahatlerinde yolculardan negatif PCR testi sonucu isteniyordu. Daha önce 1 Mart 2021 tarihinde sona ereceği belirtilen uygulamanın mart ayı sonuna kadar uzatılacağı açıklandı.

Malta’ya geldiniz ve hem tanımak hem eğlenmek için bir gezi rotası izlemek istiyorsunuz. Malta’dayken gidebileceğiniz ve “görmezseniz olmaz” tarihi ve turistik yerleri sizler için derledik.

Avrupa’nın birçok ülkesinde Covid-19 nedeniyle kısıtlamalar devam ederken, Yunanistan AB’nin ilk dijital aşı sertifikası veren ülkesi oldu. Söz konusu sertifika yalnızca aşının her iki dozunu da almış olanlara veriliyor.

SunExpress Avrupalı Türklerin en çok yaşadığı Almanya’dan Türkiye’nin 5 kentine direkt uçuşlar başlatıyor.

Maaşlı bir çalışan Türkiye’de günde 10 ile 20 arasında farklı vergiye maruz kalıyor. Dolaylı vergide OECD ortalaması yüzde 35 iken, Türkiye yüzde 65 ile başı çekiyor.

Türkiye’nin iklim krizini durdurmak ve küresel sıcaklık artışını 1,5 derecede sınırlamaya yönelik hedefler içeren Paris Anlaşması’nı onaylaması için 37 sivil toplum kuruluşu tarafından imza kampanyası başlatıldı. Anlaşmaya bugüne kadar 197 ülkenin imza attığı, Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ve Türkiye’nin ise anlaşmaya taraf olmadıkları bildirildi.

Malta Daily’de yer alan habere göre SAIDWays Auto Care adlı yerel bir araba tamiri işletmesi, COVID-19 sebebiyle işini kaybedenlerin arabalarını bedavaya tamir edeceğini duyurdu.

Ünlü gazeteci Richard Quest tarafından sunulan ve dünyanın birçok ülkesinde ilgiyle takip edilen Quest’s World of Wonder programı son bölümünde Kapadokya’yı işledi. Doğal güzellikleriyle büyük ilgi uyandıran Kapadokya’nın tarihi, kültürel ve gastronomi zenginliği izleyicilere aktarıldı.

Malta İklim Değişikliği ve Sürdürebilir Kalkınma Enstitüsü Başkanı Maria Attard, ülkedeki kişisel araç bağımlılığını azaltmak için açık alanda park edenlerin belli bir ücret ödemesi gerektiğini söyledi. Malta’da hali hazırda ortak alanlara park etmek ücretsiz. Ancak Başkan Attard bu yerlere park edilmesi durumunda para istenirse, insanların toplu taşımaya yönelebileceğini söylüyor.

Gzira’da bir Türk kırtasiyesi.. Malta Haber olarak Türk işletme sahiplerine yaptigimiz ziyaretlerin ilkini Gzira’da bulunan Erdal Kılıç’a ait Gzira Stationery’e gerçekleştirdik…

Avrupa Adalet Divanı çok tartışılacak bir rapor yayınladı. Adalet Divanı adına Athanasios Rantos tarafından hazırlanan raporda, başörtüsü gibi çok belirgin dini sembollerin yasaklanabileceği belirtildi.

Covid verileri;

26 Şubat 2021 itibari ile dövizde durum: EUR/TL 8.9581, USD/TL 7.3841, EUR/USD 1.2132.

Malta’daki son gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram kanalımızdan da takip edebilirsiniz. Kanalımıza abone olmak için lütfen tıklayınız: https://t.me/maltahaber

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz