14.9 C
Malta
Cuma, Mart 29, 2024
spot_img
spot_img

Aşı pasaportu uygulaması “dijital” olarak hayata geçiliriyor

Koronavirüs aşılarının uygulanmaya başlamasından bu yana tartışılan aşı pasaportu uygulaması, dijital olarak hayata geçiriliecek.

23 Şubat 2021 / Malta

Avrupa Birliği ve Almanya uzun tartışmalar sonucu Dijital Aşı Pasaportu’nda anlaşarak karara vardı. Yapılan anlaşmaya göre aşı olan insanların cep telefonuna gelen kod ile uçağa, sinemaya, restorana, otele giriş yapabilecek. Kod sahibi olmayan insanların girişi engellenecek.

Bu kararla Avrupa Birliği, fiilen Dijital Aşı Pasaportu’nu başlattı. Turizmin önde gelen isimlerinden Alltours, aşı pasaportu olmayanların Mayorka, Kanarya Adaları ve Yunanistan’da otellere alınmayacağını ve uygulamanın 31 Ekim’de başlayacağını açıkladı.

Alman hükümeti de dün, 01.01.2022’den geçerli olmak üzere “Dijital Aşı Pasaportu” uygulaması kararını onayladı ve “Bunun için yeterince çalışma yapıldı. Uluslararası alanda bize bir engel çıkacağını sanmıyoruz” açıklaması yapıldı.

Bu nedenle Avrupa Birliği, başta Türkiye olmak üzere risk bölgesi ilan ettiği bir çok ülkeye vize vermeyi durdurmuştu.

Türkiye de aşı bilgilerini dijital olarak kaydetmeli

Teoride, Türklere geçen yıl yaz aylarından beri durdurulan Avrupa Birliği vizesi de, ancak “Aşı pasaportu” ile açılabilecek. Türkiye’nin, aşılananlar için bir an önce “Dijital olarak, çok dilli aşı bilgilerini girmesi” gerekiyor. Aksi halde, vizelerin açılmasının önünde yeni bir engel olacak.

Dijital Aşı Pasaportu, hasta dosyalarındaki bilgilerin elektronik olarak cep telefonlarına girmesi ile uygulanacak. Dijital olarak aşı pasaportunu gösterenler, konserlere, restoranlara, uçaklara ya da diğer kalabalık yerlere girebilecek.

Aşı Komisyonu Başkanı Thomas Mertens, uzun süredir tartışılan bu projeye artık hazır olduklarını belirterek, “Sinema, tiyatro, havayolları, restoran gibi yerlere dijital aşı pasaportu ile girilebileceğini artık tahmin ediyorum” diye konuştu.

Alman Hükümeti’nden gelen bilgiler de, dijital aşı pasaportunun tüm Avrupa Birliği’nde kabul gördüğü yönünde. Uluslararası alanda ise bir engelle karşılaşılmayacağı vurgulanarak, bunun yurt dışından gelenlere de rahatlıkla uygulanabileceği görüşü savunuluyor.

Kaynak: Ajans GPH

Son Haberler

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz