20.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 17, 2024
spot_img
spot_img

2022’de AB’de Yaklaşık 3,7 Milyon İlk Oturma İzni Verildi: Almanya İlk Sırayı Aldı

Eurostat tarafından yayınlanan verilere göre, 2022 yılında AB ülkeleri, AB dışı vatandaşlara yaklaşık 3,7 milyon ilk oturma izni verdi. Bu, önceki yıl olan 2021’e kıyasla %26’lık bir artışa denk gelmektedir ve 2019’daki seviyenin (3,0 milyon) üzerindedir.

Verilere göre, 2022’de verilen ilk oturma izinlerinin %42’sini “çalışma nedenleri” oluşturuyor. Bu nedenle yaklaşık 1,6 milyon izin verilirken, bu rakam önceki yıla göre %18’lik bir artışa işaret ediyor.

Bunu takiben, “ailevi nedenler” %24, “diğer nedenler” (uluslararası koruma dahil) %21 ve “eğitim nedenleri” %13 olarak gerçekleşti. Özellikle, “diğer nedenler” kategorisi %37 artışla dikkat çekerken, “eğitim nedenleri” ve “ailevi nedenler” de önemli artışlar göstermiştir.

Verilerin mevcut olduğu AB ülkeleri arasında en çok ilk oturma izni Almanya tarafından verildi. Almanya, 538.690 izinle verilerin %15’ini oluştururken, İspanya, İtalya ve Fransa da 300.000’den fazla ilk izin vermiştir.

Almanya, 2022’de verilen toplam izin sayısında %190’lık göreli artışla dikkat çekiyor. Almanya’daki artışın temel nedeni aile ve diğer nedenlerle verilen izinlerin sayısındaki artıştır.

Malta ve İrlanda da yüksek göreli artış oranlarına sahip diğer ülkelerdir.

Bununla birlikte, 2021 ile karşılaştırıldığında bazı ülkelerde düşüşler de kaydedilmiştir. Çekya, Slovakya ve Macaristan, ilk oturma izinlerinde azalmalar yaşamışlardır.

En yaygın çalışma destinasyonları arasında İspanya, Almanya ve İtalya yer alırken; ailevi nedenlerle en fazla oturma izni verilen ülkeler Almanya, İspanya ve İtalya olmuştur. Almanya ayrıca “diğer nedenler” kategorisinde de başı çekerken, eğitimle ilgili izinlerde ise Fransa ön plana çıkmaktadır.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz