20.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 5, 2024
spot_img
spot_img

Zelensky, Ukrayna’nın NATO hedefleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, NATO hedeflerini ilerletmek ve silah tedarikini artırmak amacıyla Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmeler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üzerinden 500 gün geçtiği bir dönemde gerçekleşti. Zelensky, Ukrayna’nın saldırılarını yavaş ilerlediğini kabul ederken, inisiyatifin kendilerinde olduğunu belirtti.

Erdoğan ile yapılan görüşmeler, Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden tahıl sevkiyatını sağlamak için süresi dolan bir anlaşma ve gelecek hafta gerçekleştirilecek NATO zirvesine odaklanıyor. Analistler, Zelensky’nin NATO üyeliği için İsveç’in yeşil ışık yakmasını sağlamak için Erdoğan’ı zorlamasını bekliyorlar. Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğini engellediği iddiasıyla uzun süredir anlaşmazlık yaşıyor.

Zelensky, kendi ülkesinin Rus işgaline karşı mücadele ettiği Şubat 2022’den beri NATO üyeliği istiyor ve zirvenin üyelik davetine yol açmasını bekliyor. Zelensky ve Erdoğan, Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin arabuluculuğunda, Ukrayna’nın savaş sırasında tahıl ihracatına izin veren Rusya ile bir anlaşmayı uzatmak istiyor.

Eğer Rusya anlaşmayı yenilemezse, anlaşma 17 Temmuz’da sona erecek. Erdoğan, Zelensky ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile çalışma ilişkilerinden faydalanarak savaşın sona ermesi için arabuluculuk yapmaya çalışıyor. Türkiye, iki erken tur barış müzakeresi düzenledi ve daha fazla müzakere için baskı yapıyor.

Öte yandan, ABD medyası, Pentagon’un tartışmalı parça tesirli bombaları içeren bir silah ve mühimmat paketi hazırladığını bildirdi. Bu tür silahlar, Ukrayna-Rusya savaşında kullanılmış olan roketlerdir. Ukrayna Savunma Bakanı, ABD Pentagon Şefi ile bu konuda yeni projeler hakkında görüştüklerini belirtti.

Lviv şehrinin belediye başkanı, Rus füzelerinin şehre düştüğünü ve bu saldırının şehirdeki sivil altyapıya yönelik en büyük saldırı olduğunu açıkladı. Saldırı dokuz kişinin ölümüne ve 42 kişinin yaralanmasına neden oldu. UNESCO, füzelerin tarihi merkeze isabet ettiğini ve Dünya Mirası Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini belirtti.

Zelensky’nin Bulgaristan ziyareti Rusya tarafından eleştirilirken, Wagner şefi Yevgeny Prigozhin’in akıbetiyle ilgili belirsizlik devam ediyor. Başlangıçta Prigozhin’in Beyaz Rusya’ya sürgün edildiği söylenmişti, ancak Belarus lideri Lukashenko, Prigozhin’in ülkede olmadığını belirtti. Lukashenko, Prigozhin’in serbest olduğunu ve Saint Petersburg’da olduğunu söyledi.

Lviv’deki saldırıda annesi ve komşularının hayatını kaybettiğini belirten bir kadın, saldırıdan sağ kurtulduğunu ifade etti. Bu olayda dördüncü kattan sağ kurtulan tek kişi olduğunu dile getirdi.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz