22.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 10, 2024
spot_img
spot_img

Yurt dışından getirilen telefon harç bedeli 20.000 TL’ye çıkarıldı

Katma Değer Vergisi (KDV) oranları yeniden düzenlendi.

Belirtilen mal ve hizmetlere uygulanan %18’lik KDV oranı %20’ye, %8’lik KDV oranı ise %10’a yükseltildi. Ayrıca, yurt dışından getirilen telefon harçları da 6.019 TL’den 20.000 TL’ye çıkarıldı. Bu kararlar 10 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girecek şekilde Resmi Gazete’de yayımlandı.

Özellikle Türkiye’de cep telefonlarına uygulanan yüksek vergiler nedeniyle birçok kişi yurt dışından telefon getirip kaydettirmeyi veya pasaportsuz girilebilen ülkelerden telefon alıp IMEI kaydı yapmayı tercih ediyordu. Ancak bu kararla birlikte ucuz cep telefonlarını yurt dışından getirip IMEI kaydı yaptırmak daha maliyetli hale gelecek.

Tüketici kredilerindeki Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) oranı %10’dan %15’e çıkarıldı.

Şans Oyunları Vergisi, at yarışlarında %14’e, vergi spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde %10’a ve diğer şans oyunlarında %20’ye yükseltildi.

Borsa İstanbul’da işlem gören tam mükellef sermaye şirketi paylarında %0 tevkifat uygulaması devam edecek. Diğer sermaye şirketlerinde ise bugüne kadar iktisap edilen kendi hisse senetleri için %0 tevkifat oranı uygulanırken, bugünden itibaren iktisap edilen hisse senetleri için %15 tevkifat uygulanacak.

Ayrıca genel KDV oranı %18’den %20’ye yükseltildi. 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (II) sayılı listede yer alan ve %8 KDV’ye tabi mal ve hizmetlerin KDV oranı ise %10 olarak belirlendi. Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, bebek bezi gibi temel ihtiyaç ürünlerinde ve yeme-içme sektöründe KDV oranı Mart ayında %18’den %8’e düşürülmüştü. Ancak bugün yayımlanan kararla, söz konusu ürünlerdeki KDV oranı tekrar %20 olacak.

Gıda maddeleri başta olmak üzere Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listede yer alan %1 KDV’ye tabi mal ve hizmetlerin KDV oranında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Noter, pasaport ve vize harçlarına ise %50 oranında artış yapıldı. 492 sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarları %50 oranında artırıldı. Ancak trafik harçları kapsamındaki “sürücü belgesi harçları” artıştan etkilenmedi.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz