17.9 C
Malta
Çarşamba, Mayıs 15, 2024
spot_img
spot_img

Yurt dışında yaşan vatandaşlar için sevindirici haber: Otomatik Bilgi Paylaşımı ertelendi

Yurt dışında yaşayan Türklerin, Türkiye’deki mal varlıklarının diğer ülkelerle paylaşılmasını içeren Otomatik Bilgi Paylaşımı anlaşması ertelendi.

Türk vatandaşlarının banka hesabı ve diğer finansal bilgilerinin yaşadıkları ülke makamlarına bildirilmesiyle ilgili olan Finansal Bilgi Transferi Anlaşması ertelendi.

Yurt dışında yaşayan Türkler arasında vergi ve ceza endişesi yaratan uygulamanın ertelenmesiyle ilgili ilk açıklama TBMM Dışişleri Komisyonu toplantısında duyuruldu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, “Şu anda hiçbir ülkeyle bu bilgileri paylaşmadık ve önümüzdeki yakın dönemde de pandeminin getirdiği zorluklar sebebiyle paylaşamayacağımızı muhataplarımıza ilettik” dedi.

Türkiye, 2011 yılında taraf olduğu “Vergi Konusunda Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi” kapsamında 2018 yılından itibaren vergi kaçakçılığıyla mücadele için diğer ülkelerle otomatik finansal bilgi paylaşımına başlamayı taahhüt etmişti.

Yurtdışında yaşayıp Türkiye’deki gelir ve finansal varlıklarını bulundukları ülkeye beyan etmemiş olan Türk vatandaşlarının, otomatik bilgi paylaşımı sonrası bu gelir ve varlıkları nedeniyle vergi ve ceza alabileceği endişesi doğmuştu.

Gelir İdaresi Başkanlığı, konuyla ilgili hazırladığı rehberde 2019 verilerinin 2020 yılı sonunda 54 ülkeyle paylaşılacağını söyledi.

Bu yıl ise paylaşım yapılacak ülkeler arasında yurtdışında Türk vatandaşlarının en çok bulunduğu 5 ülke olan Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve Avusturya’nın bulunmadığını açıklamıştı. Ancak bilgi değişiminin zaman içinde anlaşmaya taraf tüm ülkeleri kapsayacağını duyurmuştu.

Buna karşın 2020 sonunda bilgi paylaşılacak 54 ülke arasında İngiltere, İsveç, Danimarka gibi Türk göçmenlerin yoğunlukta olduğu ülkeler de bulunuyordu.

Rehberde Türkiye’nin bilgi paylaşımı taahhüdünü yerine getirmemesi durumunda OECD Avrupa Birliği nezdinde vergisel açıdan işbirliği yapmayan ülkeleri kapsayan “kara liste” uygulamasıyla karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekildi.

28 Ocak 2021 / Malta

Kaynak: Ahval

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz