16.9 C
Malta
Pazartesi, Nisan 29, 2024
spot_img
spot_img

Yeni Kira Yasası: Bakan Fiyatları Düşürmeyi Hedefliyor, Tepkiler Devam Ediyor

İmar ve Konut Bakanı Roderick Galdes, yeni kira yasası teklifinin konut fiyatlarında istikrar sağlamayı amaçladığını açıkladı. Teklife tepkiler sürerken, bakan uzun vadede fiyatların düşmesini öngörüyor.

Galdes, “Kiracılar sözleşmeleri daha uzun süre korursa, kira fiyatları daha yavaş artacaktır.” dedi. Bakan, teklifin Malta kira yasasındaki “di fermo” dönemini kaldırmasından kaynaklanan eleştirilere yanıt verdi.

“Di fermo” Dönemi Ne Demek?

Mevcut yasaya göre, bir yıllık kira sözleşmesi olan kiracılar, sözleşmeden çıkabilmek için altı aylık kira ücreti ödemeyi taahhüt etmek zorunda.

Yeni teklif yürürlüğe girdiğinde, “di fermo” dönemi fiilen tüm kira süresini kapsayacak şekilde uzatılacak. Bu, kiracının sözleşme süresinin tamamında kirada oturması anlamına geliyor.

Galdes, değişikliğin son üç yılda edinilen tecrübelere dayanarak yapıldığını söyledi. Mevcut yasanın yürürlüğe girdiği dönemde ev sahiplerinin kirayı diledikleri gibi değiştirebildiklerine dikkat çeken bakan, artık en az bir yıllık sözleşmenin zorunlu olduğunu belirtti.

Ancak Galdes’in asıl sorunu, birçok kiracının sözleşme süresince kirada oturmayarak piyasada istikrarsızlığa sebep olması olarak görüyor.

Teklif Henüz Kesinleşmedi

Bakan, yasa teklifinin sektörde istikrarı artırmayı hedeflediğini ve henüz kesinleşmediğini belirtti. Galdes, “Bugüne kadar yasa sadece bir teklif ve herkesin katkı sunması için alan tanıyoruz.” dedi.

Teklif, aralarında ev sahibi derneği ve Moviment Graffitti’nin de bulunduğu çeşitli paydaşların değerlendirmesine sunuldu.

Graffitti ve 16 diğer STK, ortak imzaladıkları bir açıklamada yasa değişikliğinin kötüye kullanım yapan ev sahiplerini ödüllendireceğini ve kiracıları cezalandıracağını savundu.

Teklif edilen değişiklikler, kiracının kira sözleşmesinin son altı ayı içinde kiralanan mülkü terk etmesini yasaklayarak, kiracının konumunu daha da zayıflatıyor.” ifadelerine yer verildi.

Kuruluşlar, teklif kabul edilirse, sözleşme süresi boyunca herhangi bir zamanda mülkü terk eden kiracının depozitosunu kaybedeceğini ve ev sahibinin gelir kaybı nedeniyle hukuki işlem başlatma hakkına sahip olacağını belirtti.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz