15.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 3, 2024
spot_img
spot_img

Süveyş Kanalı’na sıkışan gemi sonunda kurtarıldı

30 Mart 2021/Asena Bilgiç/Malta

Özel ekipler Pazartesi günü Süveyş Kanalı’na sıkışıp uluslararası ticareti durduran büyük bir konteyner gemisini serbest bıraktı.

Gemi, yaklaşık bir hafta boyunca dünyanın en önemli deniz ticaret yollarından birini tamamen durdurdu. Kanal aracılığıyla her gün yaklaşık 9 milyar dolarlık ticaret yapılmakta.

Birkaç römorkör, Ever Given adlı büyük gemiyi geçen Salı gününden beri sıkışıp kaldığı kanalın kenarından çekti.

Ekipler, 220 bin tonluk gemiyi kanalın kuzey ve güney ucunun ortasındaki Great Bitter Göl’üne doğru çekti. Uzmanlar orada gemiyi inceleyecek.

Gemilerin normal geçiş için kanala ne zaman girmesine izin verileceği belirsizliğini korudu. Kanalın iki ucunda petrolden büyükbaş hayvana her şeyi taşıyan en az 367 gemi geçmeyi bekliyor.

Bekleyen gemi sayısının tamamen bitmesinin 10 günden fazla sürebileceği tahmin edilmekte. Pek çok gemi beklemeyi tercih etmeyip Afrika’nın güney ucundaki Ümit Burnu’nu dolaşmak için oradan ayrıldı. Bu rota iki hafta daha uzun sürüyor çünkü 5 bin kilometre ekliyor. Aynı zamanda yüzbinlerce dolar daha pahalı.

Ever Given’in serbest bırakılması, ağır ekipmanların geminin önünü yerinde tutan kiri çıkardıktan sonra başarılı oldu. On römorkör beş gün boyunca itti ve çekti. Pazartesi sabahı erken saatlerde gemi çekilmeye başladı. Ever Give’i serbest bırakma operasyonu yalnızca römorkörleri ve diğer ağır ekipmanları kullanarak başarılı oldu. Kanal yetkilileri, 20 bin konteyneri kaldırarak gemiyi hafifletmek zorunda kalmadı.

Ever Given Panama bayrağını dalgalandırıyor ve bir Japon şirketine ait. Normalde Asya’dan Avrupa’ya mal taşıyor.

Kaynak: Voa News

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz