20.9 C
Malta
Pazartesi, Nisan 29, 2024
spot_img
spot_img

Paris’te Aktivistler, Sürdürülebilir Gıda Hakları İçin Mona Lisa’ya Çorba Attı

Protestocular, “sağlıklı ve sürdürülebilir gıda” hakkını talep ederek Louvre Müzesi’nde ikonik Mona Lisa tablosuna çorba attı.

Leonardo da Vinci’nin 16. yüzyılda yaptığı başyapıt, kurşun geçirmez cam arkasında bulunmasına rağmen zarar görmeden kaldı.

“Yemek karşı saldırı” tişörtleri giyen iki kadın protestocu, tabloya sıvı fırlatırken çekilen bir videoya yansıdı, sanat ile besleyici gıda hakkı arasındaki önceliği sorguluyorlar. “Tarım sisteminiz hasta. Çiftçilerimiz işlerinde ölüyor,” dedi göstericiler.

Güvenlik hızla müdahale etti, protestocuları siyah perdelerle koruyarak odadan tahliye etti.

Olayın sorumlusu olan Riposte Alimentaire (“Yemek karşı saldırı”), bu eylemin sürdürülebilir gıdanın toplumsal güvenliğini savunan bir sivil direniş kampanyasının başlangıcı olduğunu iddia ediyor.

Fransa Kültür Bakanı Rachida Dati, olayı kınayarak “hiçbir nedenin” Mona Lisa’ya saldırmayı haklı çıkaramayacağını belirtti. Tablonun, gelecek nesiller için ulusal mirasın bir parçası olduğunu vurguladı.

Bu olay, Paris’te yakın zamanda çiftçi protestolarının yaşandığı bir döneme denk geliyor. Göstericiler, artan akaryakıt maliyetlerine son verilmesini ve basitleştirilmiş düzenlemeleri talep ederek şehirde yol kapatmıştı.

Mona Lisa, 1950’lerden bu yana güvenlik camıyla korunuyor ve 2019’da güçlendirilmiş kurşun geçirmez cam eklendi.

Bu olay, 2022’de bir aktivistin çevresel farkındalığı artırmak için tabloya pasta atması olayını anımsatıyor.


Kaynak: Malta Today

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz