12.9 C
Malta
Çarşamba, Nisan 24, 2024
spot_img
spot_img

Malta’nın sabit fiyatlı enerji alım anlaşması gelecek ay sona eriyor

07 Şubat 2022

Malta’nın geçtiğimiz yıl enerji fiyatlarında yaşanan artıştan etkilenmemesini sağlayan riskten korunma anlaşmasının süresi gelecek ay sona eriyor. Anlaşma bitimi artacak elektrik fiyatları hanelere yansımaması için hükümet kamu fonları kullanmak zorunda kalacak.

Malta Electrogas’ın 2015 yılında Azeri devlet şirketi Socar ile imzaladığı birim başına 11.50 Dolar sabit ücretle LNG satın aldığını öngören riskten korunma anlaşması gelecek ay sona erecek.

Enerji fiyatlarının geçtiğimiz yıl İngiltere’de yüzde 50, Euro bölgesinde yüzde 29 arttığına dikkat çeken Başbakan Robert Abela, hükümetin geçen yıl müdahalesinin önemine vurgu yaptı.

Başbakan Abela, “Geçen yıl elektrik, gaz ve akaryakıt fiyatlarını sabit tutmamızı sağlayan çok önemli bir stratejik karar aldık. Bu müdahale yolunu izlememiş olsaydık, her hanenin elektrik faturaları bir yılda 500 Euro artacaktı.”

Electrogas’ın 2015 yılında Azeri devlet şirketi Socar ile imzaladığı ve birim başına 9,40 Euro (11,50 Dolar) sabit bir LNG satın aldığını öngören bir riskten korunma anlaşması sayesinde Malta, gaz fiyatlarındaki büyük küresel dalgalanmalardan korundu.

Ancak bu anlaşmanın süresi gelecek ay bitiyor. Anlaşmanın sona ermesi hükümeti elektrik faturalarının artmasını önlemek için kamu fonlarını kullanmaya sevk edecek.

Abela, enerji fiyatlarını istikrarlı tutmak için ne kadar kamu fonu tahsis edildiğini belirtmese de, geçen Kasım ayında yaklaşık 200 milyon Euro’nun ayrıldığı bildirilmişti.

Lovin Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz