16.9 C
Malta
Cumartesi, Mayıs 4, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Yolsuzluk Algısı Yüksek: Halkın %90’ı Yolsuzluğun Yaygın Olduğuna İnanıyor

Yeni bir AB anketine göre Malta’da yaşayanların %90’ından fazlası ülkede yolsuzluğun yaygın olduğuna inanıyor.

Anket sonuçlarına göre, Maltalılar siyasi partilerin ve izin dağıtan yetkililerin yolsuzluğun en yüksek olduğunu düşünüyor.

Eurobarometer anketine göre, Malta halkının yolsuzluğun günlük yaşamlarını etkilediği hissine sahip olanlar, AB üye devletleri arasında en yüksek orana sahip. Nisan ve Mayıs ayları arasında yapılan ankete katılan 514 Maltalıdan %92’si, adada yolsuzluğun yaygın olduğunu düşündüklerini belirtti. Bu oran, 2022’ye göre %13’lük bir artışı temsil ediyor.

Malta, katılımcıların kendi ülkelerinde yolsuzluğun yaygın olduğuna inanma oranında AB genelinde en büyük artışı gösteren ülke oldu. Ankete yanıt veren AB genelindeki kişilerin %70’i kendi ülkelerinde yolsuzluğun yaygın olduğunu düşünüyor, bu da %2’lik bir artışı gösteriyor.

Aynı anket, 2017 Ekim’inden bu yana yolsuzluğun arttığına inanan kişilerin oranının Malta ve Yunanistan gibi 15 ülkede “önemli ölçüde arttığını” gösteriyor. Özellikle 2017 Ekim’de Malta, Daphne Caruana Galizia’nın öldürülmesi olayıyla sarsıldı ve devletin sorumlu olduğuna dair bir kamu soruşturması sonucunda bu karara varıldı.

Yolsuzluk algısı, AB genelinde farklılık göstermektedir. Yunanistan’da bu oran %97 iken, Finlandiya’da %13’e kadar değişmektedir. Malta, Yunanistan (%96), Hırvatistan (%93), Portekiz (%92) ve Kıbrıs (%92) gibi ülkeleri takip ediyor.

Ankete katılanların yarısından fazlası, günlük yaşamlarında yolsuzluktan kişisel olarak etkilendiklerini belirtti. Maltalılar bu konuda listenin başında yer aldı (%63). Diğer taraftan, Hollanda’da bu oran sadece %4 olarak belirlendi.

Anket ayrıca Maltalıların siyasi partileri ve izin dağıtan yetkilileri en çok suçlayanlar olduğunu ortaya koydu. Maltalıların %79’u, rüşvet verme ve alma ile gücü kötüye kullanmanın yolsuzluğun en yaygın olduğu alanlar olduğunu düşünüyor. Bu oran, AB ortalamasının %59 olduğu göz önüne alındığında oldukça yüksek.

Ankete katılanlar arasında, iş ruhsatı veren yetkililerin (%78), kamu ihaleleri veren yetkililerin (%73), politikacıların (%71), çalışma izni veren yetkililerin (%65), polis ve gümrük yetkililerinin (%55) ve mahkemelerin (%51) yolsuzluğun en yaygın olduğu alanlar olduğunu düşündükleri belirlendi.

Yolsuzlukla mücadele konusunda ise Maltalıların güveni oldukça düşük. Ankete katılanların %59’u, yolsuzluğu bildirenlerin yeterli korumaya sahip olmamalarının yolsuzluk vakalarını bildirmekten caydıran en önemli neden olduğunu belirtti. Bu oran, AB genelindeki en yüksek artışı temsil ediyor.

Malta’da, yolsuzluğu bildirenlerin cezalandırılmayacağına inananların oranı da %49’a yükseldi. Bu, 2022’ye kıyasla sekiz puanlık bir artışı temsil ediyor. Ayrıca, yolsuzluğu bildirenlerin polis veya diğer yetkililerle başlarının derde gireceğini düşünenlerin oranı da artış gösterdi. Özellikle siyasi partilerin finansmanı konusunda bu endişe (%38, 16 puanlık artış) Malta’da belirgin şekilde yükseldi.

Malta’da siyasi partilerin finansmanına ilişkin şeffaflık ve denetim konusunda güven düşüktür. Yalnızca Finlandiya’da halkın çoğunluğu bu konuda aynı fikirde. Diğer 26 ülkede ise sadece azınlık bu konuda aynı görüşte.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz