15.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 5, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Yıllık Enflasyon Aralık 2023’te %3.6 Oranında Sabit Kaldı

Ulusal İstatistik Ofisi, Aralık 2023’te, Perakende Fiyat Endeksi (PFE) tarafından ölçülen yıllık enflasyon oranının %3.6 oranında sabit kaldığını bildirdi.

Farklı kategorilerdeki fiyat değişikliklerini incelediğimizde, Aralık 2023’teki en yüksek yıllık enflasyon oranları yüzde 8.7 ile gıda ve yüzde 6.5 ile diğer mal ve hizmetler kategorilerinde kaydedildi.

Buna karşılık, en düşük yıllık enflasyon oranları ulaşım ve iletişimde (%-1.4) ve giyim ve ayakkabıda (%-1.0) gözlendi.

Enflasyon üzerindeki etkiyi analiz eden, endeks içindeki değişiklikten kaynaklanan enflasyon değişimini içeren kritik bir ölçü, Aralık 2023’te gıda endeksinin yıllık enflasyon üzerinde en büyük yükseltici etkiye sahip olduğunu, +1.86 yüzde puan katkıda bulunduğunu gösterdi.

Bu durumun temel nedeni sebzelerin fiyatlarında yaşanan artıştı. Bu durumu takip eden en yüksek etkiler diğer mal ve hizmetler endeksi (+0.48 yüzde puan) ve konut endeksi (+0.40 yüzde puan) oldu ve bunlar sırasıyla temizlik ürünlerinin ve kira bedellerinin yükselmesinden kaynaklandı.

Aksine, yıllık enflasyon üzerindeki düşürücü etkiler, ulaşım ve iletişim endeksinde (-0.30 yüzde puan) ve giyim ve ayakkabı endeksinde (-0.07 yüzde puan) görüldü. Bunun temel nedeni, cep telefonu hizmetlerinin ve giyim eşyalarının düşen fiyatlarıydı.

Özellikle, gıda endeksi, Aralık 2023’te en yüksek yıllık enflasyon oranını kaydetti, yüzde 8.7. Bu kategori içinde, restoran hizmetleri ve paket servis hariç gıda yıllık olarak yüzde 9.2’lik bir oran kaydederken, restoran hizmetleri ve paket servisler yüzde 7.1’lik bir oran kaydetti. Öte yandan, ulaşım ve iletişim endeksi Aralık 2023’te en düşük yıllık enflasyon oranını, yüzde -1.4 ile kaydetti.

Bu rakamların ışığında, geçen hafta Robert Abela yönetimi, hükümet, ithalatçılar ve süpermarket sahiplerini içeren işbirliği temelli bir fiyat sabitleme anlaşmasını duyurdu.

1 Şubat 2024’te yürürlüğe girecek olan bu anlaşma, yaşam maliyetini azaltmayı amaçlayarak, 15 gıda kategorisinde ekim 2023’ün sonundaki fiyatların en az %15 düşmesini sağlamayı hedefliyor.


Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz