Malta’da taksi plaka sistemine büyük değişiklik geliyor: Sürücülere 3 saatte bir yüz tanıma kontrolü

Malta hükümeti, taksi ve ride-hailing sektöründe kullanılan Y-plate sistemi için kapsamlı bir düzenleme hazırlıyor. Önümüzdeki günlerde yayımlanması beklenen yeni yasal düzenlemeyle, Bolt, Uber ve eCabs gibi uygulamalar üzerinden çalışan sürücüler için çalışma saatleri, kimlik doğrulama, park kuralları ve filo yapısında önemli değişiklikler gündeme gelecek.

Times of Malta’nın aktardığına göre düzenleme, özellikle yol güvenliği ve sektör denetimi gerekçesiyle hazırlanıyor. Yeni kurallar kapsamında Transport Malta, ride-hailing uygulamalarından gerçek zamanlı veri alarak sürücülerin direksiyon başında ne kadar süre geçirdiğini takip edebilecek. Mevcut 12 saatlik günlük sürüş sınırını aşan sürücülere önce uyarı, ardından 500 euroya kadar para cezası ve son aşamada sürücü etiketinin askıya alınması gibi yaptırımlar uygulanabilecek.

Yeni sistemin en dikkat çeken başlıklarından biri yüz tanıma kontrolü olacak. Y-plate sürücülerinin, aracı gerçekten kendilerinin kullandığını doğrulamak için her üç saatte bir yüz tanıma sistemiyle giriş yapması gerekecek. Bu adımın, kayıtlı olmayan kişilerin başka sürücülere ait hesaplar üzerinden çalışmasını engellemeyi amaçladığı belirtiliyor.

Düzenlemeyle birlikte Y-plate sürücüsü olmak isteyen kişiler için en az iki yıllık sürüş deneyimi şartı da getirilecek. Ayrıca Y-plate araçların sokakta park etmesine yönelik kademeli ceza sistemi uygulanacak. Kurallara aykırı parkta cezanın 100 eurodan başlayıp 500 euroya kadar çıkması bekleniyor. Araçların gündüz en fazla iki saat, gece ise en fazla bir saat sokakta park edebilmesine izin verilecek ve park sırasında Transport Malta’ya ait saat göstergesinin araçta bulundurulması gerekecek.

Malta’da yaklaşık 5 bin Y-plate aracın günlük 55 bin civarında yolculuk yaptığı, sektörün yıllık toplam yolculuk sayısının ise yaklaşık 20 milyona ulaştığı bildiriliyor. Hükümet, mevcut yapıda platformların yeterince denetlenmediği, hem işçi hakları hem de yol güvenliği açısından daha güçlü bir çerçeveye ihtiyaç duyulduğu görüşünde.

Yeni kurallar sadece sürücüleri değil, filo şirketlerini ve platformları da etkileyecek. Araç sahibi olup sürücü çalıştıran filo şirketleri için “her sürücüye bir araç” şartı gündeme geliyor. Times of Malta’ya konuşan sektör kaynakları, birçok filonun aynı aracı vardiyalı olarak iki ya da üç sürücüyle çalıştırdığını belirterek bu kuralın sektörü ciddi şekilde etkileyeceğini savundu. Büyük filoların ayrıca her 50 araç için bir tekerlekli sandalye erişimine uygun araç bulundurması gerekecek; bu araçlar için 10 bin euroluk hibe imkânı sunulabilecek.

Platformların Transport Malta’ya ödediği ücretlerde de ciddi artış bekleniyor. Yeni sistemde ücretler, platform üzerinden yapılan yolculuk sayısına göre belirlenecek. Yılda 50 bine kadar yolculuk sağlayan platformlar için asgari ücret 5 bin euro olacak; yılda 15 milyondan fazla yolculuk sağlayan platformlarda ise bu ücret 320 bin euroya kadar çıkabilecek.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz