26.9 C
Malta
Cumartesi, Mayıs 18, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Şirket Kurmadan Önce Düşünmeniz Gereken 10 Husus

Şirket kurma süreçlerinin gün geçtikçe daha da karmaşık hale geldiği günümüz dünyasında, başarılı olmak için, doğru bilgi ve stratejiye sahip olmanın önemi gittikçe artmaktadır. Bu bağlamda, Malta’da iş kurma sürecinde en iyi sonuçları elde etmek isteyenlerin ve Malta pazarına adım atmayı planlayanların rehberi olacak bu yazımızda, Malta’da şirket kurmadan önce dikkate alınması gereken önemli faktörleri ele alıyoruz.

1. Yasal Düzenlemeleri İnceleyin

Malta’da şirket kurma süreci, belirli yasal düzenlemelere tabi olduğundan, gerekli yasal düzenlemeleri anlamanız, sizi bu konuda bilgi sahibi yaparak, gelecekte karşılaşabileceğiniz sorunlarla başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, işletmenizin türüne bağlı olarak farklı izinler veya lisanslar almanız gerekebilir. Mesela, finansal sektör buna örnektir. Bu konuda önceden araştırma yapmanız ve gerekli belgeleri temin etmeniz size ileride vakit kazandıracaktır. Bununla birlikte, Ticaret Sicili’ne kayıt, vergi ve PE numaralarının alınması ve bu tür benzeri adımların eksiksiz tamamlanması gerektiğinden, bu düzenlemeleri incelemeniz size ne tür adımların izlenmesi gerektiğini ve hangi belgelerin doldurulması gerektiğini gösterecektir.

2. Vergi Rejimi Hakkında Bilgi Edinin

Malta’daki düşük kurumlar vergisi oranından yararlanabilmek için vergi yasalarını ve mali düzenlemelerini iyi anlamanız gerekmektedir. Uzman bir mali danışmanın rehberliği, işletmenizin vergi yükünü en aza indirmenize yardımcı olabilir.

3. Şirket Türünüze Karar Verin

Malta’da limited şirket, kolektif şirket, komandit şirket gibi farklı şirket türleri bulunmaktadır. Bunun dışında, ayrıca şube veya temsilcilik açılması da mümkündür. Bu nedenle, iş modelinize en uygun olan türü belirleyip, o tür için gerekli olan adımları takip etmelisiniz.

4. Gerekli Sermaye Miktarını Hesaplayın

Şirket kuruluşu için gerekli sermaye miktarını doğru bir şekilde hesaplamanız gerekeceğinden bu alanda daha fazla bilgi sahibi olmalısınız. Sermaye gereksinimleri iş türüne, faaliyet alanına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.

5. Maliyet Hesaplaması Yapmayı Unutmayın

Bu husus Malta’ya has olmasa da, şirket kurulumu sürecinde, üzerinde düşünülmesi gereken önemli konulardan biridir. Zira kira, sabit giderler ve maaşlar toplanarak kabaca bir hesap çıkarılsa da öngörülmeyen veya hafife alınan konular beklenmedik maliyetlerin oluşmasına sebep olabilir ve uzun vadeli planlarınızı etkileyebilir. Benzer olarak, maliyetlerinizi karşılayacak ve büyüme hedeflerinizi tutacak şekilde bir gelir hedefiniz olmalıdır. Yatırımınızın ne zaman kendini amorti edeceği, aylık ve yıllık bazda elinize ne kadar gelir kalacağı konularında yatırımcılara ve gerektiği takdirde finansman sağlayan diğer kuruluşlara net cevaplar verebiliyor olmalısınız. Bu nedenle, bu süreçte benzer süreçlerden geçmiş ve Malta’da halihazırda şirketi bulunan kişilerle iletişime geçip onların deneyimlerinden yararlanmaya çalışabilir ve gerekirse bu konuda danışmanlık veren firmalarla iletişime geçip onlardan destek alabilirsiniz.

6. Fikri Mülkiyet Haklarınızın Nasıl Korunacağı Konusunda Destek Alın

Malta’da Fikri Mülkiyet Hakları farklı biçimlerde karşımıza çıkmaktadır. Örnek vermek gerekirse, telif hakları, ticari markalar, tasarım hakları, ticari sırlar ve patentler bunlardan birkaçı. Bu farklı türlerdeki hakların korunması için farklı koşulların sağlanması gerekebilir. Mesela, patentlerde haklar ancak kayıt edildikten sonra korunurken, telif haklarında koruma otomatik olarak sağlanır; yani herhangi bir formalitenin yerine getirilmesi koşulu aranmaz. Bu nedenle, bir uzman ile çalışmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

7. Şirketiniz İçin İsim Seçerken Özenli Davranın

Şirketinizin adı, faaliyet gösterdiğiniz alanın özelliklerini yansıtmalı ve özgün olmalıdır. Aynı zamanda saygısızlık veya hakaret içeren kelimeler içermemelidir. Bazı durumlarda, eklemeyi düşündüğünüz bazı kelimeleri kullanma yetkinizin olup olmadığını kanıtlamanız istenebilir. Bu özellikle, banka, blockchain ve sigorta gibi kelimelerin eklenmesi durumunda önem taşır.

8. Banka Hesabı Açmak İçin Gerekli Belgeler ve Hesap Açma Süreçleri Hakkında Detaylı Bilgi Edinin

Malta’da şirket kurduktan sonra, işlemlerinizi yönetmek ve finansal işlerinizi yürütmek için bir banka hesabı açmanız gerekecek. Dolayısıyla, bu süreci önceden planlayarak ilgili belgeleri hazırlamalısınız. Hesap açma süreci ve gereken belgeler, şirketin faaliyet alanına ve bir ölçüde kurucularının nereden geldiğine bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

9. Permission to Employ (PE)* Numarasını Nasıl Alacağınızı Öğrenin

Malta iş hukuku kapsamında, yerel olarak personel istihdam etmeyi planlayan her yerel işletme öncelikle permission to employ (PE) adı verilen bir numara almalıdır. Bu numara, işletmelere personel istihdam etme ve personel adına gelir vergisi ve ulusal sigorta gibi ödenekleri ödeme yetkisi sağlar. Numaranın alınması nispeten basit olsa da, faaliyet alanınıza bağlı olarak doldurmanız gereken bazı ekstra formlar bulunabilir.

*Permission to employ (PE) numarasının alınması Türkiye’deki işyeri bildirgesi verme yükümlülüğü ile benzeşmektedir.

10. İş Yerinizin Konumunun Nerede Olacağına Karar Verin

Malta’da şirket kurmadan önce düşünülmesi gereken bir diğer husus, şirketinize uygun olan ticari mekanı ve ofisi seçmektir. Kiralama, satın alma veya ortak çalışma alanlarını kullanma gibi birçok seçenek bulunsa da siz bütçenize, şirket büyüklüğünüze ve uzun vadeli planlarınıza göre, size uyan en uygun seçeneği seçmelisiniz. Ayrıca, Malta’daki birçok şirket, Sliema, Gzira, St Julians ve Birkirkara gibi merkezi noktaları seçse de ada genelinde modern, şık ve erişilebilir birçok farklı seçenek bulunmaktadır.

Sonuç olarak, Malta’da şirket açmak, devlet teşviklerinden ve vergi avantajlarından yararlanmak gibi birçok fırsatı beraberinde getirse de, süreç içerisinde bazı zorlukların ve yasal gerekliliklerin varolduğunu unutmamak gereklidir. Gerekli araştırmaları yaparak ve danışmanlık firmalarından yardım alarak, siz de Malta’da başarılı bir şekilde şirket kurabilirsiniz.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz