19.9 C
Malta
Cumartesi, Mayıs 4, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da kurye olarak çalışan AB dışı ülke vatandaşlarının iş anlaşmaları inceleniyor

20 Aralık 2020 / Malta

Gıda kuryesi veya taksi şoförü olarak istihdam edilen AB dışı işçilerin iş sözleşmeleri, kanuna uygun olmayabilecekleri konusunda devlet istihdam kurumu tarafından inceleniyor. Malta’nın istihdam kuralları uyarınca, genellikle “üçüncü ülke vatandaşları” olarak anılan AB vatandaşı olmayanlar, tam zamanlı bir sözleşme temelinde istihdam edilmelidir.

Maliye Bakanı Clyde Caruana, birkaç hafta önce usulsüzlüklerin bildirilmesinin ardından bizzat yönettiği devlet istihdam kurumu JobsPlus tarafından sözleşmelerin kapsamlı bir incelemesinin yapıldığını söyledi.

Bolt ve Wolt gibi şirketlerde çalışan birçok kurye ve sürücü ise yarı zamanlı veya serbest meslek sahibi olarak anlaşma yapmış durumda. Ancak bu anlaşmaların kaçının AB dışı ülkelerden gelen vatandaşlara ait olduğu bilinmiyor.

Caruana, “Malta yasalarında üçüncü ülke vatandaşlarının kendi işleri olmadıkça ve önemli miktarda sermaye yatırmadıkları sürece serbest meslek sahibi olamayacakları çok açık” dedi.

Bakan, üçüncü ülke vatandaşları için tam zamanlı statü şartını karşılamayan sözleşmelerin değiştirilmesi veya yasadışı kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

“Bu sürücülerin üçüncü ülke vatandaşı olmasında bir sorun yok. En önemli şey, bu işçilerin, en azından ücret, izin, hastalık izni vb. açılardan iş kanununun belirlediği şeylere uygun olmaları gerektiğidir. Örneğin sıfır saatlik sözleşmeleri olamaz ”dedi.

Sıfır saatlik bir sözleşme, işverenin asgari çalışma saatlerini sağlama yükümlülüğü olmadığı anlamına gelir.

2012 tarihli Yasal Bildirim 44, çalışan işçilerin yasal statüsüne ilişkin bir dizi kriteri listelemektedir. İşçi ile işveren arasındaki çalışma ilişkisi belirlenen kriterleri karşılıyorsa, o işçi şirket bünyesinde yasal bir çalışandır.

Malta’daki Bolt’un ortakları olan TXF Tech’in CEO’su Sebastian Ripard, sözleşmeli olarak restaurant ve kuryelerle çalıştığını ve bazı kuryelerin kendi zaman çizelgelerine göre çalıştığı için serbest meslek şeklinde çalıştıklarını söyledi. Bu tarz çalışanların serbest meslek erbabı olarak çalışmaya uygun olup olmadıkları ise kişinin kendi kontrolünde dedi.

Ripard, ajanslar tarafından işe alınan kuryeler konusunda ise, kuryelerine yasal sözleşmeler sağlamanın bu ajansların sorumluluğu olduğunu savundu.

Kaynak: Times of Malta

Malta’da çalışma koşulları, sahip olunan haklar ve ücretler ile Malta’da yaşamın nasıl olduğu ile ilgili detaylı bilgileri Malta Yaşam ve Çalışma Rehberi sayfamızdaki yazılarımızda bulabilirsiniz.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz