20.9 C
Malta
Pazartesi, Mayıs 20, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da kullanılan resmî bayrak ve flamalar

Elif Ören / 26 Nisan 2022

Malta bayrağının tarihi hakkında bir yazı yayımlamıştık. Bu yazıda Malta’daki diğer resmi bayrak ve sembolleri kullanılma amaçları ile anlatılmaktadır.

Öncelikle ulusal bayraktan başlayalım. Malta bayrağının tarihi ve anlamıyla ilgili detaylı bilgi içeren yazının linkine buradan ulaşabilirsiniz.

Malta ulusal bayrağı
Gönder kısmı beyaz ve diğer yarısı kırmızı olmak üzere iki eşit iki dikey çizgiden oluşur. Bayrağın genişliği yüksekliğinin bir buçuk katıdır.

Ulusal slogan: Virtute et Constantia
Latince “Güç ve Tutarlılık” anlamına gelen Virtute et Constantia ulusal sloganı 1964’te kabul edildi. “Virtute” cesaret, cüret veya yiğitlik anlamlarına gelirken; “Constantia” azim, kararlılık, dayanıklılık, azim veya sebat anlamlarındadır.

Malta Amblemi
Malta Amblemi ve Kamu Mührü Yasası (Cap.253) tarafından Malta ulusal bayrağının hanedan temsilini gösteren bir kalkan olarak tanımlanır. Kalkanın üzerinde, Malta surlarını ve şehir devletini temsil eden bir hücum limanı ve sekiz taret (sadece beşi görünür) ile altın bir duvar tacı ve de kalkanın etrafında iki daldan oluşan bir çelenk vardır. İki yanda olan dallardan biri zeytin ağacı diğeri ise hurma ağacıdır. Barışın sembolleri ve geleneksel olarak Malta ile ilişkilendirilen renklerle tabana beyaz bir kurdele ile bağlanmış, arkası kırmızı ve üzerine yazılı siyah büyük harflerle “Repubblika ta’ Malta” kelimeleri yazılıdır.

Malta Cumhurbaşkanlığı Bayrağı
Malta Cumhurbaşkanlığı Bayrağı, 12 Aralık 1988 tarihli Bildiri ile tanıtıldı. Bu bayrak, Başkanın resmi konutlarında ve ofislerinde ve bulunduğu tüm durumlarda dalgalandırılır. Ulusal Bayrak ile aynı orantılara sahiptir. Ortasında Malta Amblemi ve her köşesinde altın Malta Haçı bulunan mavi bir alandan oluşur.

Malta tüccar bayrağı
Merchant Shipping Act (Cap. 234) tarafından tanıtılan Malta Tüccar Bayrağı, ortasında beyaz bir Malta Haçı bulunan beyaz kenarlıklı kırmızı bir alandan oluşur.

Malta Başpiskoposu tarafından kullanılan bayrak
Malta Başpiskoposu tarafından kullanılan bayrak, iki eşit dikey çizgiden oluşur; gönder kısmı sarı ve dalgalanan kısmı beyazdır.

Malta Silahlı Kuvvetleri Komutanı tarafından kullanılan flama
Ortasında altın renkli Silahlı Kuvvetler sembolü bulunan kırmızı bir alandan oluşmaktadır.

Emniyet güçleri tarafından kullanılan flama
Ortasında polislere ait olan sembol bulunan mavi bir alandan oluşmaktadır.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz