16.9 C
Malta
Pazar, Nisan 28, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Gönüllüler Paradise Bay’da Çöp Topladı: 700 Kilo Atık Temizlendi!

Mellieħa’nın gözde plajı Paradise Bay gönüllülerin mücadelesiyle biraz olsun nefes aldı. Sahilden yaklaşık 700 kilogram ağırlığında plastik, strafor ve balıkçılık ekipmanı toplandı.

Temizlik çalışması, “Coast is Clear” adlı çevre koruma örgütü ile Filipinli topluluğu English Church of Christ (INC) üyelerinin iş birliğiyle gerçekleştirildi. Yaklaşık 60 Filipinli gönüllünün katılımıyla Cumartesi sabahı düzenlenen etkinlikte, popüler plajdan 80’e yakın çöp torbası dolduruldu. Bu torbaların ağırlığının yaklaşık 550 kilogram olduğu belirtildi.

Toplanan atıklar arasında ayrıca 150 kilogram ağırlığında halat ve 15 adet 20 litrelik bidon yer aldı. Gönüllüler, çoğunlukla plastik şişeler, strafor ambalajlar, halatlar ve misina ipinden oluşan atıkların yanı sıra deniz kuşları, yılan balıkları ve bir adet deniz kaplumbağasının cansız bedenleriyle de karşılaştı. Bu hayvanların balık ağlarına takılarak telefになった (natta shinderu – ölmüş) olduğu düşünülüyor.

Toplanan atıkların büyük bir bölümü deniz yoluyla sahile vurmuş olsa da, gönüllüler çöplerin yaklaşık dörtte birinin plajı ziyaret edenler tarafından bırakıldığını veya yasadışı olarak döküldüğünü tahmin ediyor.

Cumartesi sabahı düzenlenen temizlik çalışması, yaklaşık iki yıl önce kurulan “Coast is Clear”ın düzenli olarak gerçekleştirdiği faaliyetlerden biri. Kuruluşun kurucusu Mark Galea Pace, Times of Malta gazetesine yaptığı açıklamada, sahile vuran plastiklerin çoğunun uzak mesafelerden geldiğini ve büyük bir kısmının Libya, Tunus ve İtalya kaynaklı olduğunu belirtti.

Galea Pace, “Ne yazık ki, kıyılarımıza çok fazla plastik atık vuruyor. Diğer ülkelerden gelen birçok plastik buluyoruz. Aynı şekilde bizim denize attığımız plastikler de başka ülkelere gidiyor” dedi.

“Bu aslında sadece Akdeniz sorunu değil, tüm dünyayı ilgilendiren bir problem” diyen Galea Pace, sorunun süreklilik arz ettiğini dile getirdi. Ziyaretçilerin daha az gittiği kıyı bölgelerinde daha fazla çöp biriktiğini gözlemleyen Galea Pace, konuya karşı duyarlılığın arttığını da vurguladı.

“Farkındalık inanılmaz derecede arttı ve gönüllü sayısı kesinlikle çoğaldı. Bazı okullar kendi temizlik girişimlerine başladı ve birçok farklı köyden gruplar da harekete geçerek üzerlerine düşeni yapıyor” ifadelerini kullanan Galea Pace, son olarak “Bu, çoğu insanın düşündüğünden çok daha büyük bir problem. Ancak en azından çözüm için istek var. Çevre, kullanılmak için değil, korunmak içindir” dedi.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz