17.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da 2 Ağustos’tan itibaren babalık izni 10 güne çıkıyor!

12 Temmuz 2022

Malta’da 2 Ağustos’tan itibaren yeni babalar bebeğin doğumunun ilk 15 günü içinde 10 gün babalık iznine sahip olacak. Ayrıca sekiz yaşından küçük çocukları olan ebeveynler de esnek çalışma saatleri talep etme hakkına sahip olacak.

2019 yılında kabul edilen ve yürürlüğe giren aile izni ve esneklik düzenlemelerinin yer aldığı AB İş-Yaşam Dengesi Direktifi 2 Ağustos’ta yürürlüğe giriyor.

Parlamento Sosyal Diyalog Sekreteri Andy Ellul, direktifle birlikte yaşanacak değişikliklerle ilgili yaptığı açıklamada, çocukları sekiz yaşından küçük olan ebeveynlerin esnek çalışma saatleri talep etme hakkına sahip olacağını duyurdu.

Çalışanlar için çeşitli yeni hakları tanıtan ve faydalarını aktaran Ellul, “Bu tarihi bir an ve daha büyük bir şeyin başlangıcı” dedi.

Çocuğunun doğumu nedeniyle bir iş günü olan babalık izni 2 Ağustos’ta yürürlüğe girecek AB direktifi ile bebeğin doğumunun ilk 15 gününde kullanabileceği 10 güne çıkmış olacak. Mevcut yasaya göre, çalışan hamile bir kadın, ilk 14 haftası işveren tarafından, geri kalan dört haftası devlet tarafından ödenmek üzere 18 hafta kesintisiz doğum izni hakkına sahiptir.

Direktif ile her bir ebeveyn için mevcut dört haftalık ücretsiz ebeveyn izninin aksine, her biri iki hafta ve ebeveynler arasında aktarılabilen ücretli ebeveyn izni tanınmış oluyor.

Hasta yakınlarına bakmak için yılda beş gün ücretsiz izin hakkının da tanındığı düzenlemelerin 2024’e kadar mali yükünü hükümetin üstleneceğini 2024’ten sonra bu yükümlülüğün işveren tarafına geçeceğini aktaran Ellul, düzenlemelerin seçim taahhüdünün parçası olduğunu ifade etti.

Times Of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz