20.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 17, 2024
spot_img
spot_img

Malta Pasaportu Dünya Genelinde Beşinci En Güçlü Pasaportlardan Biri Olarak Sıralandı

Malta pasaportu, 2024 Henley Pasaport Endeksi’nde dünyanın en güçlü pasaportları arasında yer aldı.

Malta, endekste beşinci sırada yer alarak tarihi en yüksek sıralamasını elde etti ve geçen yılın sekizinci sırasından yükseldi.

Endeks, bir pasaportun sahibinin vize almadan ulaşabileceği seyahat destinasyonlarının sayısına dayanarak pasaportun gücünü değerlendirir. Endeks, 199 ülkenin ve bölgenin pasaportlarını 227 seyahat destinasyonu ile karşılaştırır.

Malta’nın pasaportu, Yunanistan ve İsviçre pasaportları ile birlikte beşinci sırada yer alıyor. Bu sıralama, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri pasaportlarından daha güçlü bir konumda bulunuyor.

Malta pasaportu, indekse göre sahibine vize muafiyeti veya vize alarak ulaşabileceği 190 destinasyona erişim sağlıyor. Bu, en güçlü pasaportların izin verdiği destinasyon sayısına sadece dört destinasyon uzaklıkta.

190 destinasyon, neredeyse Amerika’nın tamamını, Orta Avrupa’yı, Avustralya’yı ve Doğu Avrupa ile Afrika’nın önemli bir kısmını kapsıyor.

Malta pasaportu, 2010’da endeksteki en düşük sıralama olan 15. sıradan başlayarak 2018, 2019, 2021 ve 2022’de yedinci sıraya kadar yükselmeyi başardı.

Bu yılın listesinde AB ülkeleri en üst sırada yer alıyor. Öte yandan, Afganistan’ın pasaportu tüm ülkeler arasında en zayıf olanı olarak sıralanmaya devam ediyor, Suriye, Irak ve Pakistan hemen önünde bulunuyor.

Henley & Partners şirketi tarafından yılda bir kez yayımlanan endeks, verilerini Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nden (IATA) alır ve aylık olarak güncellenir.

Şirket, Malta’nın eski bir pasaport karşılığında nakit sağlama şemasının işletmecisidir.


Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz