19.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 12, 2024
spot_img
spot_img

Malta kıyılarının kabusu: Köpekbalığı saldırıları

27 Mart 2021-Sevim Bakar/Malta

Malta Ulusal Akvaryum ’da görebileceğiniz köpek balıklarının yanı sıra Malta’da köpek balıkları dalgıçlar ve denize girenler için bir tehdit oluşturuyor mu inceleyelim.

Öncelikle Malta tarihindeki köpek balığı saldırılarına bakalım:

7 Mart 1907’de Harare bölgesinde Marsaskala’da balık avlarken saldırıya uğrayan 2 balıkçı balıkçı teknesinden saldırı sonucu düşüp köpek balığı tarafından öldürülmüşler. Köpek balığı 6 mt uzunluğunda beyaz köpek balığıymış. Bu olay bazı kaynaklarda 1890 tarihli olarak da veriliyor.

20 Temmuz 1956’da St. Thomas körfezinde Marsaskala’da 40 yaşındaki Donanma Teknik Okulu öğretmeni Jack Smedley, öğrencisi ile yüzerken 5 mt’lik beyaz bir köpek balığı saldırısı sonucu hayatını kaybetmiş. Öğrencisi ise 5 mt uzakta olmasına rağmen kurtulmuş.

7 Temmuz 2010’da Valetta Off Fort St. Elmo bölgesinde rüzgar sörfü yapan 35 yaşındaki David Bonavia bilinmeyen türden 3 mt’lik bir köpek balığının saldırısına uğramış, sörf tahtası ısırılmış, şans eseri kendisine bir şey olmamış.

Şu ana kadar sadece 3 saldırı olmuş.

Malta sularında bilinen ve tanımlanan 36 köpek balığı türü varmış. Bu türler arasında mavi köpek balıkları, gölgeli köpek balığı, bronz balina avcısı / bakır köpek balığı, kedi köpek balıkları, büyük beyaz köpek balığı, uskumru köpek balıkları, kum kaplanı köpek balığı, büyük camgöz, melek köpek balıkları, fener köpek balıkları, kadife göbek köpek balığı, Portekiz köpek balığı, altı ve yedi solungaçlı köpek balıkları… Bu köpek balıklarının büyük çoğunluğu zararsız.

Saldırı sıklığına bakıldığında Malta köpek balıkları açısından tehlikeli bir yer olmamakla birlikte dikkatli olmakta fayda var. Öte yandan Malta’da köpek balıkları açısından dikkat etmeniz gereken bölgeler Marsaskala ve St. Thomas körfezi köpek balıklarının en çok görüldüğü yerler.

1987 yılında Filfla yakınlarında en büyük dişi bir beyaz köpek balığı yakalandı. 3 ton ağırlığında ve 7 mt uzunluğunda.

Malta ile ilgili efsanelerden biri de Megalodon fosillerinin Malta civarında bulunması sebebiyle büyük beyaz köpek balıklarının Megalodonların soyundan geldiği düşünülüyor.

Balık çorbası yapmak için köpek balığı avlayan balıkçılar köpek balığı sayısında ciddi bir azalmaya neden olmuş durumdalar. Büyük beyaz, kum kaplanı ve testere ağızlı köpek balığı (diğerleri arasında) gibi bir dizi köpek balığı türü Malta sularında korunmaktadır.

Kaynak: http://www.sharkattackdata.com/place/malta  ; https://sharklab-malta.org/malta-sharks-by-family/

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz