21.9 C
Malta
Perşembe, Mayıs 2, 2024
spot_img
spot_img

Malta, Denizdeki İnsanları Kurtarmayı Reddediyor: Göçmenler STK Tarafından Kurtarıldı

NGO Alarm Phone, Malta Silahlı Kuvvetlerinin Malta’nın arama kurtarma bölgesindeki insanları “bir kez daha” kurtarmada başarısız olduğunu belirtti.

Alarm Phone, “gemideki insanlar AFM’nin yakınlarda olduğunu ancak daha sonra ortadan kaybolduğunu söyledi” dedi, ancak şans eseri tehlikede olan tekne, Cumartesi günü Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF Deniz) tarafından işletilen bir gemi tarafından kurtarıldı.

Akdeniz’de kendilerini tehlikede bulanlar için bir yardım hattı işleten STK, Libya’dan kaçan 14 kişinin Malta arama kurtarma bölgesinde bir lastik botta tehlikede olduğunu söyledi.

Birkaç saat sonra, MSF Deniz’in devreye girerek tekneyi kurtardığı ancak bildirildiğine göre bir kişinin çoktan gemiden atladığı belirtildi. Alarm Phone, “Bu ölümcül yardımsızlığa son verin!” çağrısında bulundu.

MSF Deniz, bir tweet’te “Bugün kurtarılan hayatta kalanlardan bazıları, mürettebatımıza denize düşen ve kurtarılamayan bir grup üyesini kaybetmenin korkunç deneyimini anlattı” dedi.

Malta genellikle sığınmacıları kurtarmayı reddetmekle ve Kuzey Afrika ülkesinden sözde sahil güvenlik güçleri ile Libya’ya geri göndermeleri koordine etmekle suçlanıyor.

Malta bunu reddetse de, Avrupa Konseyi (CoE) raporu, Malta ve diğer ülkelerin tekrar tekrar acil durum çağrılarına yanıt vermemelerinin ve gecikmelerin insanların denizdeki yaşam hakkını tehlikeye atma riski taşıdığını gösterdi.

Bu ay başında yayınlanan istatistikler, Malta’ya kıyıya getirilen sığınmacıların sayısının 2022’de %46,9 oranında azaldığını gösterdi.

Ayrıca, Malta hükümeti geçen ay Malta’nın arama kurtarma (SAR) bölgesinde tespit edilen ve Libya’ya geri gönderilen 500 sığınmacıyla ilgili çağrı kayıtlarını yayınlamayı reddediyor, bu da Malta’nın suçlu geri itme faaliyetlerini koordine ettiği yönünde suçlamalara yol açıyor.

Malta İşçi Partisi hükümetinin, Malta’nın kıyılarına sığınmacıları kabul etme kapasitesine sahip olmadığı yönündeki söylemine rağmen, bu yıl şimdiye kadar denizde kurtarıldıktan sonra Malta’ya getirilen sadece 92 kişi (bir refakatsiz çocuk dahil) bulunuyor.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz