23.9 C
Malta
Pazartesi, Mayıs 20, 2024
spot_img
spot_img

Malta Bayrağı’nın Hikâyesi

Biz Türkler için bayrak en kıymetli ulusal sembollerden biridir. Mustafa Kemal’in düşman işgalinden kurtuluşu sonrası İzmir’e dönüşü esnasında önüne serilen Yunan bayrağının yerden kaldırılmasını istemesi, ulusal bir sembolün saygıdeğer olduğunu belirtmesi bu husustaki hassasiyetimizin en önemli göstergelerinden biri.

Egemen bir ülke olarak Malta’nın da bir bayrağı, bu bayrağın bir hikâyesi ve tabii ki geçmiş olay ve olgulara bir takım göndermeleri var.

Resmi olarak 21 Eylül 1964’de kabul edilen Malta bayrağı kırmızı ve beyaz renklerden oluşan, bu renklerin bayrak boyunca dikey olarak iki eşit parçaya bölümlendiği bir şekle sahip. Bu şeklin sol tarafının rengi beyaz, sağ tarafın ise kırmızıdır. Bayrağın sol kısmında Malta tarihindeki önemli figürlerden biri olan şovalyeleri temsilen bir hac bulunmaktadır.

Malta bayrağındaki kırmzı ve beyaz renklerin 1090’deki Kont Roger’den armağan olduğuna dair geleneksel bir inanış vardır. Bu tarihe kadar Arapların egemenliği altındaki Malta Kont Roger ile birlikte Araplara karşı savaşmış ve adadaki Arap egemenliği son bulmuştur. Malta dilinin hakim semitik biçiminin kökenleri de bu tarihten önceki Arap egemenliğine dayanmaktadır.

Normanlar Scilya’yı işgalinden sonra Norman donanmanın bir kısmı Malta’ya gelir. Malta’lılar Araplara karşı Normanlarla birlikte savaşırlar ve Arapları adadan çıkartırlar. Rivayet odur ki Maltalı savaşçıların cesaretini takdir için Kont Roger kendi bayrağından kestiği parçaları Maltalı savaşçılara armağan eder. Bu daha sonra bir mit olarak değerlendirilmiş ve bayrak daha çok kırmızı zemin üzerine beyaz hac kullanan Malta şovalyeleri ile ilişkilendirilmiştir.

Malta bayrağındaki hac işareti ise İkinci Dünya Savaşı sırasındaki özverili katkıları nedeniyle İngiltere kralı Henry tarafından Malta’ya armağan edilmiştir.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz