13.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 20, 2024
spot_img
spot_img

Malta hakkında en sık sorulan sorular

Yolu bir şekilde Malta’ya düşmüş olanlar, Malta’da yaşayanlar, küçük bir tatil fırsatını Akdeniz’in bu küçük ve sevimli adasında geçirenler çok geçmeden etraflarını saran kalabalığın bu esrarengiz serüvene dair şaşmaz bir benzerlikte sorduklara sorulara muhatap kalırlar.

Malta ülke mi?
Evet bu sorulardan hangisine birincilik vereceğimiz sorulsa şüphesiz “Malta ülke mi?” sorusunu listenin en başına yazabiliriz. Gönül rahatlığı ile cevaplayabilirsinzi ki evet Malta bir ülke. Parlamentosu, yasaları, polis teşkilatı, merkez bankası olan küçük bir ülke.

Malta İtalya’ya mı bağlı?
Her ne kadar şeklen balığa benzeyen bu küçük adanın, yani balığın kuyruğu; çizmeyi andıran İtalya’nın burnuna değse de; iki ülke arasında tarihi ve kültürel pek çok bağ olsa da Malta İtalya’ya bağlı değildir.

Malta’da yaşayanlara ne deniyor?
Her ne kadar bu adada yaşayan insanlar birbirlerine sımsıcak bir şekilde qalbi (albi diye okunur), sabiha, pupa ve benzeri kendi dillerindeki ifadelerle hitap etseler de bu adanın ahalisine Maltalı ya da kendi ifadeleriyle Maltiz denmektedir.

Malta’da nece konuşuluyor?
Malta uluslararası topluma ev sahipliği yapan bir ülke. Geleneksel bir Malta şehrinde yaşamıyorsanız üst komşunuz İngiliz, altta oturan komşunuz İtalyan; karşı apartmandaki mahalle sakinleri balkan coğrafyasından bu küçük ve misafirperver adaya sökün etmiş olabilirler. Bu milletler cümbüşünde konuşulan dil İngilizce. Malta’nın ikinci resmi dili. Fakat Maltalılar büyük bir gayretle Malta dilini günümüze kadar yaşayatabilmiş, bu dilde çok önemli eserler vermilerdir. Malta adasının birinci resmi dili Maltaca’dır. Bu arada not etmeden geçemeyeceğiniz, Maltalıların neredeyse yüzde 70’i İtalyanca bilmektedir.

Maltaca diye bir dil mi var?
Evet var! Hatta öyle bir dil ki Latin harfleriyle yazılan dünya üzerindeki tek semitik dil. Arapça ile gramer ve vokabüler olarak pek çok ortak noktası mevcuttur.

Malta’nın nufusu kaç?

Yaz aylarında adım atamayacağınızı düşündüğünüz kalabalıklara ev sahipliği yapan, trafiği ile İstanbul’u hatırlatan bu küçük ülkenin nufusu 493 bin 559 kişi civarındadır. Malta İstatistik Ofisi’nin verilerine göre nufus yoğunluğu kilometrekare başına 1472 kişidir. Coğrafi büyüklüğü ile dünyanın en küçük ülkeleri arasında yer alan Malta, nufus yoğunluğu ile dünyanın en yoğun nufusa sahip ülkeler sıralamasında 4. sıradadır.

Malta’nın para birimi nedir?
Euro karşısında her geçen gün değer kaybeden Türk lirasından hareketle Türkiye’den geleceklere kötü bir haberimiz var. Maalesef Malta’nın para birimi Euro.

Unutmadan söyleyelim, siz de sormadan karşınızdakine söyleyebilirsiniz. Malta’da trafik soldan akıyor.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz