19.9 C
Malta
Salı, Mayıs 7, 2024
spot_img
spot_img

Kılıçdaroğlu’nun vizesiz seyahat vaadine Almanya’dan onay gibi yanıt!

26 Nisan 2023

Almanya Göç ve Uyum Müsteşarlığı Türk vatandaşlarının Türkiye-AB arasındaki ortaklık sözleşmesi gereği AB üyesi ülkelerde işe girme hakkına sahip olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘vizesiz AB’ vaadi ile ilgili olarak Almanya’dan açıklama geldi. Almanya Göç ve Uyum Müsteşarlığı’nın açıklamasında, “Türkiye ile AB arasındaki ortaklık sözleşmesi gereği, Türk vatandaşları, AB üyesi ülkelerde işe girme hakkına sahiptir” denildi.

Sözcü gazetesinden Ali Gülen’in haberine göre Alman Hükümeti Göç ve Uyum Müsteşarlığı internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Türklere, diğer AB üyesi ülkelerden farklı ve ayrımcı muamele yapılamaz ifadesine yer verilerek Avrupa Birliği Adalet Divanı kararlarının Avrupa Hukuku’nun bir parçası olduğu vurgulanıyor.

Kararların tüm Avrupa ülkesi üyeler için bağlayıcı olduğuna dikkat çekilerek “Türkiye, o zamanki adı AET olan toplulukla ilk ortaklık anlaşmasını imzalayan ülkelerden biridir. Türk vatandaşları, AB üyesi ülkelerde çalışma hakkına sahiptir. Bu otomatik olarak bir ikamet hakkı da doğurur. Türk çalışanlar ve aileleri için özel ikamet düzenlemesi hakkı vardır.” denildi.

Türk vatandaşları, Almanya’ya girişte, bir iş aldığını ya da kurduğunu kanıtlarsa, Ortaklık Anlaşması hükümleri gereğinde otomatik olarak oturma izni hakkı kazanır. Ayrıca bir oturum izni alma zorlamasına maruz bırakılamazlar. Yabancılar Dairesi’nin bu konuda bir takdir yetkisi yoktur (yani başka türlü vize talep edemez) ve Ortaklık Anlaşması’nın gereğinin yerine gelip gelmediğine bakar” ifadelerinin yer aldı açıklamada şu maddeler de yer alıyor:

Türklere iş piyasası garantisi: Ortaklık Konseyi kararları, Türk vatandaşlarının kademeli olarak işgücü piyasasına erişimini garanti eder. Buna göre, bir yıllık kesintisiz çalışmadan sonra aynı işverende fiilen çalışmaya devam etme hakkı. Üç yıllık istihdamdan sonra aynı iş alanında ama isterse başka işverende çalışma hakkı, dört yıllık istihdamdan sonra istediği işte çalışma hakkı doğur. Hatta bu seviyeden sonra kazanılmış haklar kaybedilmeden, iş ilişkisi geçici olarak kesilebilir.

Aile bireyi de hak sahibi olur: AB’de çalışan Türk’ün aile bireyleri de, üç veya dört yıllık ikametten sonra AB içinde iş piyasasına erişim hakkı elde eder. Almanya’da kalış sürelerine bakılmaksızın, Türk çalışanların çocukları, Almanya’da meslek eğitimi almışsa, Alman işgücü piyasasına sınırsız erişim hakkına sahiptir.

Haklar kötüleştirilemez: Ortaklık Konseyi kararları, ayrıca hakların geriye doğru kötüleştirilemeyeceği hükmünü de içerir. Oturma ve çalışma hakkı, Almanya’da “yerleşim için” her an öne sürülebilir. Bu hüküm, çalışamayacak ya da emekli olanların, haklarını kaybetmemesini sağlar.

Sözcü

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz