17.9 C
Malta
Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img
spot_img

İşletmelerin yüzde 63’ü fiyatlarını artırdı!

5 Ağustos 2022

Malta işletmelerinin yüzde 63’ü bu yılın ikinci çeyreğinde fiyatlarını artırdı. Her on şirketten dördü bunu yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Malta’da Nisan-Haziran döneminde fiyat artışları araştırmasının sonuçlarını paylaşan Merkez Bankası, bu yılın ikinci çeyreğinde fiyat artışlarında en yüksek oranın kaydedildiğini belirterek durumu “olağanüstü” olarak nitelendirdi.

Fiyatlarda artış bildiren firmaların yüzdesi Nisan-Haziran arasında yüzde 63’e yükseldi 2021’in aynı döneminde bu oran yüzde 45’ti. Araştırmada firmaların sadece yüzde 2’sinin fiyatlarını düşürmeyi başardı.

İşletmelerin yüzde 91’i fiyat artışlarını hammadde fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle zorunlu kalarak yaptıklarını belirtirken yüksek nakliye maliyetleri de fiyat artışlarında diğer önemli bir faktör oldu.

Merkez bankası, işletmelerin yüzde 77’sinin maliyetlerinin arttığını bildirdiğini ayrıca önceki çeyrekte yüzde 74 olan yatırım planlarının planlandığı gibi devam ettiğini bildirenlerin oranı bu çeyrekte yüzde 92’ye yükseldi.

Personel işe almayı planlayan işletmelerin oranı yüzde 42 olurken; önceki çeyrekte yüzde 31 olan firmalar arasındaki olumlu havanın yüzde 52’ye çıkarak iş koşullarında iyileşmeye işaret ettiğine dikkat çeken merkez bankası; firmaların yüzde 64’ünün son üç ayda iş koşullarının iyileştiğini söylediğini bildirdi.

Ticari faaliyetlerin kötüleştiğini belirten firmaların payı yüzde 18’den yüzde 13’e düşerken iş koşullarının değişmediğini belirten firma sayısı da bir önceki çeyrekteki yüzde 34’ten 23’e geriledi.

Times Of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz