17.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 20, 2024
spot_img
spot_img

İki Maltalı astrofizikçinin dünya çapında başarısı!

24 Temmuz 2022

İlk yıldızları inceleyebilmek için geliştirilen ve bu yıl içinde tamamlanması beklenen Kilometre Kare Dizisi (SKA) teknolojisini geliştiren 30 kişilik bilim insanları arasında iki Maltalı astrofizikçi Alessio Magro ve Kristian Zarb Adami de yer alıyor.

Maltalı bilim insanları Alessio Magro ve Kristian Zarb Adami, dünya çapında ilk yıldızlardan ve galaksilerden gelen ışığın incelenmesine olanak sağlayan SKA sistemini tasarlayan Cambridge Üniversitesi bilim insanları ile birlikte 30 kişilik ekip içerisinde yer aldı.

Webb kızılötesi dalga boylarına bakarken, radyo dalgalarını kullanarak 13.8 milyar yıl öncesi ilk yıldızların oluşumunun en zorlu koşullarda dahi görüntülenmesine olanak sağlayan  SKA teknolojisinin bu yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

Mevcut radyo teleskopları, ışığı emdikleri için görüşü bozan kalın hidrojen bulutlarıyla karşı karşıya kaldıklarında ilk yıldızları tespit edemiyor; görüntüler radyo sinyalleri tarafından bozulabiliyor veya hidrojen bulutu görüntülenmesine engel çıkarabiliyordu.

SKA teknolojisi ile tüm bu sorunların önüne geçildiği belirtilirken teknoloji bilim insanlarının ilk yıldızları, yoğun ilkel bulutları ve hatta gökyüzündeki gürültü sinyallerini dahi görmelerini sağlıyor.

Lovin Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz