17.9 C
Malta
Salı, Mayıs 7, 2024
spot_img
spot_img

Gozo’da Çevresel Başarı: Hondoq ir-Rummien Özel Koruma Alanı Olarak İlan Edildi

Çevre ve Kaynaklar Kurumu (ERA), uzun yıllardır devam eden tartışmaların ardından Ħondoq ir-Rummien’i Özel Koruma Alanı olarak ilan ederek önemli bir çevresel koruma kararı aldı. Bu karar, doğal ve jeolojik özellikleri nedeniyle il-Qortin ta’ Isopu, il-Ġebla tal-Ħnejja ve l-Ġebla tal-Fessej bölgelerini de kapsamaktadır. Aynı zamanda Xrobb l-Għaġin de Özel Koruma Alanı statüsüne kavuşturuldu.

Bu karar, Gozo’nun doğal mirasının korunması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Başbakan Robert Abela, Ağustos ayında Temyiz Mahkemesi’nin bir inşaat projesi için verilen izin talebini reddetmesinin ardından Hondoq ir-Rummien’in korunacağına dair söz vermişti. Mahkeme kararı, bölgenin otel, yat limanı ve turizm köyü olarak geliştirilmesi planlarına kesin olarak son vermişti.

2002 yılında Gozo Prestige Holidays Ltd tarafından sunulan proje kapsamında Hondoq ir-Rummien’in “destinasyon limanı”na dönüştürülmesi öngörülüyordu. Ancak Planlama Kurumu, projenin olumsuz çevresel etkileri nedeniyle 14 yıl sonra başvuruyu reddetmişti. Geliştiricilerin redde itiraz etmesine rağmen, bu karar ile birlikte alan kesin olarak koruma altına alınmış oldu.

Çevre Bakanı Miriam Dalli, Çarşamba günü gerçekleştirdiği ziyarette hükümetin söz konusu alanın çevresel değerini kabul ettiğini ve en üst düzeyde koruma sağlayacağını vurguladı. Ziyarette Gozo Bakanı Clint Camilleri, ERA CEO’su Kevin Mercieca ve Qala Belediye Başkanı Paul Buttigieg de yer aldı.

Belediye Başkanı Buttigieg sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada, Hondoq ir-Rummien’in Özel Koruma Alanı ilan edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bölgenin imara açılmaya karşı güvence altına alındığını belirtti. Buttigieg, son 22 yıldır verdiği mücadelenin meyvesini verdiğini ve Hondoq ir-Rummien’in gelecek nesiller için korunarak herkesin keyfini çıkarabileceği bir alan haline geldiğini söyledi.

Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz